Izvor: B92, 17.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća revizija Beogradskog sporazuma?

Beograd, Podgorica -- Srbija i Crna Gora bi mogle biti primljene u Savet Evrope i Partnerstvo za mir do polovine 2003. samo ukoliko se postigne "politički konsenzus izmedju DOS-a i DSS-a" i ukoliko optuženi za ratne zločine budu uhapšeni, izjavio je ministar inostranih poslova SRJ Goran Svilanović. Prijem u Savet Evrope i Partnerstvo za mir, kao i izrada studije o izvodljivosti potrebne za početak pregovora sa Evropskom unijom, mogli bi se dogoditi "do polovine naredne godine", ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "pod uslovom da do kraja ove godine usvojimo Ustavnu povelju, stabilizujemo političku situaciju normalizacijom rada republičkog parlamenta i izborom predsednika Srbije", rekao je Svilanović u intervjuu za "Večernje novosti".

Posle negativnih reakcija, pre svega crnogorskih partija DPS i SNP na predlog DS da poslanici za budući parlament Srbije i Crne Gore budu birani posredno do 2004. godine, jedan od podpredsednika iz redova DS-a Čedomir Jovanović kaže da će sličan predlog stići i iz Brisela. U izjavi za B92 Jovanović nije odbacio mogućnost revizije Beogradskog sporazuma.

U međuvremenu, neki beogradski mediji su preneli da je predsednik skupštine Crne Gore i jedan od potpisnika Beogradskog sporazuma, Filip Vujanović, pozdravio inicijativu DS-a. Prema tom izvoru, Vujanović je predlog DS-a ocenio kao "kompromisno rešenje" kojim će biti omogućeno formiranje zajednice Srbije i Crne Gore, ali i pristupanje Jugoslavije Savetu Evrope. Budući da nam nije pošlo za rukom da verodostojnost ovako prenetog stava proverimo kod samog Vujanovića, razgovarali smo sa visokim funkcionerom DPS-a i članom ustavne komisije Draganom Kujovićem, koji nam je rekao: "Ja prvi put čujem za tu izjavu gospodina Vujanovića i ona je bitno različita od onog što sam ja saopštio povodom inicijative DS. Naravno, ukoliko je gospodin Vujanović decidno i jasno tu inicijativu. Naši mediji nisu objavili to večeras, međutim vjerujem da ako je gospodin Vujanović to podržao da je to načelna podrška, a da kao jedan od potpisnika Sporazuma vodiće računa o tome da se u Povelji ne nađe ništa što nije sporazumom predviđeno u onom smislu preciziranja načina izbora, jer to nije stvar Povelje, već zakona država članica. Dakle, ukoliko je to podržao kao kompromisni predlog, načelno, onda vjerujem da je to što zaslužuje podršku DPS-a. Ukoliko je to podržao kao predlog koji je doslovno formulisan od strane DS i s tim se potpuno saglasio, vjerujem da će to biti predmet raspraveu DPS-u, odnosno da će gospodin Vujanović ostati na nivou načelne podrške, kao jedan od potpisnika", rekao je Kujović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.