Moguća ponovna rasprava o Zakonu o akcizama

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 15.Jan.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća ponovna rasprava o Zakonu o akcizama

BEOGRAD - Skupština Srbije mogla bi ponovo da raspravlja o Zakonu o akcizama ukoliko to zatraži 84 poslanika ili Vlada Srbije po hitnom postupku zatraži sednicu parlamenta, izjavila je  predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Tim povodom, u Ministarstvu finansija Tanjugu je rečeno da pre ponedeljka, 17. januara, neće moći da razmatraju izmene zakona o akcizama, koje su usvojene krajem prošle godine.

Đukić-Dejanović je novinarima izjavila da bi, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se utvrdi da se pogrešilo usvajanjem amandmana na izmene tog akta, koje su omogućile da se akcize na gorivo iz uvoza povećaju u odnosu na akcize na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije, parlament mogao ponovo da raspravlja o tom zakonu.

“To bi moglo da se desi kad se stvore formalni uslovi, odnosno kada 84 poslanika ili vlada po hitnom postupku zatraže sednicu, kada govorimo o periodu do 1. marta, a nakon toga o tome mogu i ja odlučivati kao predsednik parlamenta”, rekla je Đukić-Dejanović.

Predsednica Skupštine Srbije je kazala da oni koji mnogo rade, a parlament je mnogo radio, mogu i da naprave grešku, ali da tu grešku moraju da isprave.

Na pitanje da li, kao potpredsednica SPS, oseća odgovornost što je taj amandman usvojen, ona je kazala da svaka iniciijativa pokrenuta od bilo koga, kad postane stav parlamenta, mora biti tako i gledana.

“Mi koji smo odlučivali, onog momenta kad ocenimo da smo napravili korak koji i nije na najboljem putu, moramo to prosto priznati i napraviti korak nazad”, rekla je Đukić-Dejanović.

Dnevnik "Danas" je danas, pozivajući se na dobro obaveštene izvore u Vladi, objavio da bi Evropska unija uskoro mogla da uputi oštar protest Srbiji zbog usvajanja dvojnih akciza na gorivo, od kojih su više one na uvozne naftne derivate, s obrazloženjem da se tim potezom diskriminišu evropske kompanije.

Ne menjate vi Zakon zato sto nemate drugog posla nego zato sto vam je to naredjeno iz Brisela. Ja ne pamtim niti jedan zakon koji ste donjeli a da na njega nije bilo primedbi iz EU o kojoj pricate bajke. Nemogu da shvatim da pozicija ne uvidja koliko se bedno ponasa i sramoti zemlju. Pa sve sto vi uradite propada, imamo ix primera za to, samo sto to vas i najmanje ne smeta jer ste vec ogrezli.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.