Moguća još bolja saradnja

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Okt.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća još bolja saradnja

Beograd -- Saradnja Srbije i Rusije je znatno unapređena, ali postoje mogućnosti da bude još bolja, istakli zvaničnici Srbije i ruski ministar Sergej Šojgu.

Ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić predsedavali su danas zajedničkom međuvladinom, srpsko-ruskom Komitetu za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Šojgu je, posle potpsivanja Protokola o saradnji, rekao novinarima u Palati "Srbija" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je za poslednjih godinu dana, uprkos ekonomskoj krizi, urađen značajan i obiman posao u obe države.

On je izneo da su, pored završetka starih projekata, danas razmatrani i novi - privredni, trgovinski, infrastrukrturni i drugi.

Dačić i Šojgu su za sutra najavili potpisivanje Sporazuma o saradnji u vanrednim situacijama. U okviru toga je predviđeno osnivanje regionalnog humanitarnog centra u Nišu.

Dačić je istakao spremnost ruske strane da učestvuje u infrastrukturnim projektima u Srbiji i za davanje pomoći državnom budžetu.

Dačić je rekao da je tokom poslednjih godinu dana došlo do primene i ratifikacije energetskog sporazuma, daljeg razvoja političkih odnosa i ukazao da je kruna te sradnje sutrašnja poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva.

On je podsetio da je u novembru 2008. godine održan prethodni zajednički sastanak međuvladinog komiteta i da su od tada preduzeti značajni koraci za unapređenje bilateralne saradnje.

Šojgu: Kompanije iz Srbije da grade za Olimpijadu

Ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu izjavio je da je Moskva zainteresovana za to da srpske kompanije učestvuju u izgradnji objekata za Olimpijadu u Sočiju 2014. godine.

Kako je saopštila Vlada Srbije, on je to rekao na sastanku sa zamenikom predsednika Vlade Srbije Ivicom Dačićem, ministrom energetike Petrom Škundrićem i ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem.

Na sastanku je konstatovano da je u poslednjih šest meseci postignut napredak u vezi sa gasno-naftnim aranžmanom.

Sergej Šojgu je zadovoljan zbog završetka projekata utvrđenih na poslednjoj sednici zajedničkog komiteta Srbije i Rusije.

On je rekao da je za odnose između dve države "izuzetno značajno to što su svi glavni projekti, ugovoreni na poslednjoj sednici Rusko - srpskog komiteta u Moskvi, finalizovani".

Ruski ministar navodi da su to prodaja Naftne industrije Srbije, realizacija svih neophodnih formalno-pravnih radnji za formiranje zajedničkih preduzeća "Južni tok" i "Banatski Dvor", kao i radovi na proširenju kapaciteta i modernizacije skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Šojgu je naglasio da je ostvaren znatan napredak u odnosima Srbije i Ruske Federacije od kada su on i ministar Dačić na čelu komiteta.

Svestrana saradnja Rusije i Srbije

Premijer Mirko Cvetković je naglasio da poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva ima izuzetan značaj za jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa.

Cvetković je u razgovoru sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejem Šojguom istakao da Srbija i Rusija imaju tradicionalno dobre i bliske odnose.

Na sastanku je istaknuto da je Srbija "čvrsto opredeljena za dalji razvoj svestrane saradnje sa Rusijom, kao jednim od strateških partnera". Razmatrani su konkretni projekti iz oblasti ekonomske saradnje, pri čemu je posebno istaknut značaj realizacije projekata NIS, "Južni tok" i "Banatski Dvor", navedeno je u saopštenju Vlade.

Osim energetike, obe strane "su uverene da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti trgovine, saobraćaja, vojno-tehničke i kulturno-naučne saradnje".

Cvetković je zahvalio Rusiji na principijelnom stavu i aktivnom zalaganju u odbrani načela međunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šojgu: Finalizovani poslovi Rusije i Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Okt.2009

Dan pre ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva u Beograd je doputovao ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu. Tokom razgovora sa Šojguom ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakaoje značaj posete Medvedeva Srbiji. Taj događaj Dačić je opisao kao istorijski, ne samo zato što...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Svi zadovoljni odnosima i saradnjom

Izvor: Danas, 19.Okt.2009

Srpski premijer Mirko Cvetković i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu ocenili su u jučerašnjem razgovoru da dve zemlje imaju tradicionalno dobre i bliske odnose, čemu će svakako doprineti i poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, saopšteno je iz Vlade.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.