Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi o Kosovu: Postoji rešenje

Beograd -- Podmlatci socijaldemokratskih partija iz Srbije i Kosova razgvoarali su o otvorenim pitanjima, pa i o konačnom statusu Kosova.

U usvojenoj Deklaraciji o finalnalnom statusu Kosova učesnici Kosovskog okruglog stola zaključuju da je postojeći status Kosova neodrživ, pošto je prepreka razvoju ekonomije i opasnost za bezbednost Kosova i regiona. Granice Kosova ne se smeju menjati, a odluka o konačnom statusu mora se doneti uz poštovanje međunarodnih konvencija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što podrazumeva i poštovanje prava volje građana Kosova.

Podmlatci Socijaldemokratske unije, Socijaldemokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, njihove socijaldemokratske kolege iz Makedonije, Albanije i Crne Gore, te predstavnici podmladaka Alijanse za budućnost Kosova, Ore, Demokratskog saveza Kosova i Socijaldemoratske partije Kosova, učestvovali su u radu Kosovskog okruglog stola, koji jeu Tirani prošlog vikenda organizovao podmladak Socijaldemokratske unije iz Srbije. Mladi političari pozivaju svoje starije kolege, posebno one iz Beograda, da pregovorima o statusu Kosova pristupe konstruktivno.

Izbegnuta zamka "zatvaranja u bunkere"

Član Političkog saveta Socijaldemokratske omladine Srđan Lukić rekao je novinarima, nakon povratka iz Tirane, da su i delegacija iz Srbije i ona sa Kosova, izbegle zamku u koju često upadaju njihove starije kolege. "Nismo pristupili priči na onaj diletantski način, kao što priči pristupaju najodgovorniji u Beogradu i Prištini, u smislu da nismo odmah krenuli da se zakopavamo u rovove i da oni viču 'mi hoćemo nezavisnost', a da mi odgovaramo 'e, ne damo vam nezavisnost', već je od prvog trenutka priča bila konstruktivna. Pričali smo o pravnom, političkom, ekonomskom, pa i o ljudskom aspektu pitanja statusa Kosova", kaže Lukić. "U raspravi o pravnom aspektu pozvali smo se na međunarodne konvencije i složili se da se tokom procesa rešavanja konačnog statusa Kosova u moraju poštovati sve te međunarodne konvencije". On je rekao da je delegaciji iz Beograda je posebno bilo važno pominjanje Helsinške povelje, ali ne samo iz razloga zabrane promene granica, već i zbog insistiranja na poštvanju prava na samoopredeljenje naroda". "Ti koji se na Helsinšku povelju pozivaju, moraju da imaju u vidu da ona nedvosmisleno podrazumeva i pravo na samoopredeljenje naroda", rekao je Lukić.

Primetno je da sa kosovske strane postoji otopljavanje odnosa prema Beogradu, u smislu da se na Beograd više ne gleda kao na neprijatelja. Oni su svesni da neće biti pravog rešenja bez da se obe strane oko njega slože, a imaju u vidu i to da su Srbi sa Kosova veoma vezani za Beograd, rekao je Lukić.

Elizabeta Tenji, koordinatorka ovog projekta iz SDU, kaže da bi starije kolege političari mogli dosta toga da nauče od mladih predstavnika stranaka, o tome kako se raspravlja o teškim temama. Komunikacja ljudi sa Kosova i iz Srbije bila je sjajna, kaže ona: "I tokom rasprava, i tokom druženja, bez obzira na to što su postojale stvari oko kojih smo se teško složili, posebno tokom rasprave o konačnom statusu Kosova, uspeli smo da to prevaziđemo i da dođemo do veoma konstruktivnih zvaničnih predloga i zaključaka, što bi moglo da bude dobar primer i za zvanične predstavnike Beograda i Kosova kada budu pregovarali".

Deklaracija o finalnom statusu Kosova, Deklaracija o regionalnoj integraciji i viznom režimu, kao i Deklaracija o vladavini prava, koje su usvojili učesnici skupa, biće prosleđena svim relevantnim činiocima koji će odlučiravti o statusu Kosova. Naredni Kosovski okrigli sto planiran je za septembar mesec, neposredno pre početak zvaničnih pregovora o statusu Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.