Mitrovica: Srbi zauzeli zgradu suda

Izvor: B92, 14.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrovica: Srbi zauzeli zgradu suda

Kosovska Mitrovica -- Ispred suda u Kosovskoj Mitrovici večeras mirno, u zgradi dežura 50 radnika koji zahtevaju da se vrate na radna mesta.

Radnicima suda podršku daju građani, koji mirno protestuju ispred zgrade. Nekolicina policajaca je takođe napolju, ali bez štitova i ostale opreme. Nekoliko stotina građana severne Kosovske Mitrovice i bivših radnika pravosuđa jutros oko 8.30 probilo je kordon policije i ušlo u zgrade Opštinskog i Okružnog suda UNMIK-a u severnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delu tog grada.

Pripadnici Kosovske policijske službe, kao ni policajci UNMIK-a nisu upotrebili silu, a šef civilne misije Ujedinjenih nacija Joakim Riker zatražio je od Vlade Srbije da "prekine napade" na severu Kosova.

Riker je u telefonskom razgovoru sa predstavnicima srpskih vlasti naveo da međunarodna administracija neće tolerisati "gaženje zakona i reda".

Radnici srpske nacionalnosti, posle četiri nedelje protesta, rasporedili su se po hodnicima sudova iz kojih su proterani dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosovo 1999. godine jer, kako kažu, do sada niko od predstavnika međunarodne zajednice nije hteo s njima da razgovara.

Oni su uz pomoć šest ambulantnih vozila polomili dve kapije i tablu na kojoj je pisalo Okružni i Opštinski sud UNMIK-a, a potom su na zgradu suda postavili zastavu Srbije.

"U kancelarijama nismo jer su zaključane. Nećemo da ulazimo, da obijamo, jer tu stoje arhiva, predmeti", rekao je okružni javni tužilac Milan Bigović.

"Mi nismo nosili oružje, mi smo samo zakone nosili i zato je trebalo da nas puste, da odlože oružje, da otvore kapije i dozvole nam da u ovim prostorijama ponovo zažive red i zakon", navela je zamenica okružnog tužioca Milanka Prstojević.

Šef civilne misije Ujedinjenih nacija Joakim Riker naredio je UNMIK policiji da ponovo preuzme kontrolu nad zgradom suda.

"Oni koji su pribegli nasilju u severnoj Mitrovici prešli su jednu od crvenih linija UNMIK-a", rekao je Riker.

On je najavio da će napadačima biti suđeno i zatražio od srpskih vlasti da spreče slične incidente.

U trenutku zauzimanja suda, ispred zgrade je bilo oko 30 specijalaca UNMIK policije sa punom opremom za razbijanje demonstracija, kao i više pripadnika Kosovske policijske službe, koji nisu upotrebljavali silu.

"Trenutna situacija je mirna. Sledeće korake preduzećemo posle konsultacija sa političkim liderima iz Mitrovice i UNMIK policijom", rekao je portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani.

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači zatražili su danas od šefa UNMIK-a Joahima Rikera da iz zgrade Okružnog suda u Mitrovici oteraju, kako su rekli, "huligane koji su uzrpirali zgradu suda".

U međuvremenu, srpski predstavnici održali su prvu rundu pregovora s regionalnim predstavnicima UNMIK-a, koji su obećali da će zahtevi onih koji su zauzeli zgradu biti prosleđeni međunarodnoj civilnoj upravi u Prištini.

EU: Od nasilja niko nema koristi

Slovenija je, kao predsedavajuća Evropske unije, oštro osudila zauzimanje zgrade suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici i upozorila da od nasilja niko neće imati koristi.

"Niko neće imati koristi od upotrebe nasilja i napada na pravne institucije na Kosovu. Posebno naglašavamo da sigurnost civila ne sme

biti ugrožena", navodi se u saopštenju predsedavajućeg EU.

Takodje se insistira na punom poštovanju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i punom poštovanju mandata UNMIK-a na teritoriji

Kosova.

Slovenija je u ime EU ponovo pozvala vlasti u Srbiji da poštuju svoje ranije izraženo obećanje da će se uzdržati od bilo kakvih

aktivnosti ili izjava koje bi mogle da ugroze bezbednosnu situaciju i dodaje da će EU nastaviti da pažljivo prati dogadjaje na terenu.

Predstavnici zemalja EU akreditovani u Prištini posle današnjeg sastanka takodje su osudili napad na pravosudne organe u Kosovskoj

Mitrovici.

Studentima se pridružile kolege iz Beograda

Studentima Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji protestuju protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, danas su se pridružili kolege sa Pravnog fakulteta iz Beograda i dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević.

Kovačević je poručio okupljenima da je ponosan što se danas nalazi na teritoriji odakle potiču svi Srbi.

"Svima nama je Kosovo mesto rođenja, jer rođeni ste tamo gde vam je vera, gde vam je rođena kulturološka matrica, gde vam je rođen jezik, tradicija, mentalitet, gde su vam rođene najlepše pesme i najlepše žene", rekao je Kovačević.

"Ovde ste zato što verujete u dostojanstvo, što verujete u moral, čast, poštenje. Ovde ste zato što, braneći te postulate, branite činjenicu da je Kosovo srce Srbije", istakao je Kovačević.

Studenti su u protest krenuli sa platoa ispred studentskih domova u severnoj Mitrovici, a potom se pridružili radnicima pravosuđa srpske nacionalnosti koji su jutros zauzeli zgradu opštinskog i okružnog suda.

Protest je završen bez incidenata.

Studenti prištinskog Univerziteta i beogradskog Pravnog fakulteta odigraće danas košarkašku utakmicu pod motoom "Ko je ubio fer plej".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radnici ostaju u zgradi suda u severnoj Mitrovici

Izvor: Blic, 14.Mar.2008

Pravosudni radnici srpske nacionalnosti koji su zauzeli zgradu opštinskog i okružnog suda u severnoj Mitrovici odlučni su u nameri da, i pored zahteva predstavnika UNMIK-a da oslobode prostorije, ostanu tu i drugo veče za redom.....Okružni javni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigović izjavio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.