Izvor: B92, 12.Mar.2010, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitar Vasiljević ranije na slobodi

Hag -- Mitar Vasiljević, osuđen na 20 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu grupe Bošnjaka na obali Drine kraj Višegrada, biće ranije pušten na slobodu.

Vasiljević će biti pušten čim Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji zvanično donese o tome odluku.

Austrijske vlasti u čijem zatvoru Vasiljević služu kaznu, obavestile su u novembru 2009. Tribunal u Hagu da će 25. januara ove godine biti ispunjeni uslovi za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puštanje na slobodu ili za promenu kazne pošto će osuđeni tada odslužiti dve trećine kazne, navedeno je u saopštenju za javnost Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Prema zakonu Austrije, gde Vasiljević od 2004. služi kaznu, kada osuđenik odsluži dve trećine svoje kazne može da traži bilo ranije oslobađanje, bilo promenu kazne.

Sudsko veće Tribunala je zaključilo da Vasiljević može ranije biti pušten na slobodu jer je tokom zatočeništva bio uzoran, aktivno učestvovao u zatvorskom životu i nije imao psihičkih problema, što se vidi iz dostavljene dokumentacije u vezi njegovog slučaja.

U prilog ovakve odluke idu i drugi slični slučajevi u kojima su osuđenici oslobođeni iz zatvora pošto su odslužili dve trećine svoje kazne.

Austrijske vlasti će biti obaveštene čim Tribunal bude doneo odluku.

Odluka će stupiti na snagu četri sedmice počev od datuma kada bude doneta, što je u skladu sa austrijskim zakonima, navelo je veće Tribunala.

Optužnica protiv Mitra Vasiljevića podignuta je 21. oktobra 1998, a proglašen je krivim i osuđen na 20 godina zatvora 29. novembra 2002. godine.

Vasiljević je bio član paravojne grupe Milana Lukića, takođe haškog optuženika.

Zbog ubistva pet ljudi i nehumanog postupka prema dvojici preživelih, Vasiljević je proglašen krivim za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Budući da su žrtve ubijene isključivo zbog njihove bošnjačke nacionalnosti, veće je Vasiljevića proglasilo krivim i za progon na političkim, rasnim ili verskim osnovama.

Vasiljević je, međutim, oslobođen drugog zločina za koji je bio okrivljen, a to je spaljivanje više od 60 Bošnjaka civila, uglavnom žena, dece i staraca, u Višegradu 14. juna 1992.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.