Misija Evropske komisije u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija Evropske komisije u Beogradu

BEOGRAD - Misija Evropske komisije doputovaće danas u dvodnevnu posetu Beogradu da bi sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarala o paketu finansijske pomoći od oko 100 miliona evra, potvrđeno je danas agenciji Beta u Vladi Srbije.

Pomoć namenjena republičkom budžetu, predviđena je iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije čija je ukupna vrednost za 2009. godinu 182,5 miliona evra.

Sredstva iz briselske kase su bespovratna, a na sastancima predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vlade i Komisije trebalo bi da budu dogovoreni uslovi za dobijanje pomoći i način na koji će ona biti potrošena.

Koordinator za fondove EU u kabinetu potpredsednika Vlade Ognjen Mirić ranije je u intervjuu agenciji Beta kazao da je pomoć u načelu odobrena i da bi trebalo da se nađe u republičkom budžetu u drugoj polovini 2009. godine.

Mirić je naveo da će "finansijska injekcija" koju će republički budžet dobiti od EU sigurno će biti uslovljena sklapanjem aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je praktično već dogovoren.

Tih 100 miliona evra koje bi EU trebalo da odobri Srbiji pokriće manjak u budžetu koji iznosi oko 700 miliona evra.

O uslovima za odobravanje pomoći od 100 miliona evra sa misijom Evropske komisije u Beogradu bi trebalo da razgovaraju guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković i predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.