Mirović: Cilj produktivnija ekonomija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2017, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Cilj produktivnija ekonomija

Pokrajinska vlada će aktivno učestvovati u radu Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta sa idejom da se do kraja razrade mehanizmi dijaloga između poslodavaca i sindikata, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uoči sednice tog saveta.

On je tom prilikom kazao da postoji jasna ideja da se na lokalnim nivoima formiraju slični saveti kakvi već postoje na nacionalnom i pokrajinskom nivou jer je važno da se kroz razgovore dođe do kompromisnog rešenja između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stalnih zahteva poslodavaca i interesa radnika koji su zaštićeni Zakonom o radu.

Dodao je da je potrebno postići povećanje produktivnosti u svim kompanijama, ali da se sa druge strane zaštite sva prava radnika, a sve u skladu sa osnovama vremena u kome se nalazimo.

U tome će Pokrajinska vlada dati doprinos, na osnovu mehanizama koje ima.

Ukupni ekonomski pokazatelji za 2017. godinu su bolji nego lane, ali nismo u potpunosti zadovoljni, rekao je on.

"Ima još prostora za angažman u privredi i zato će služiti i ovakvi sastanci, da se nadograde ekonomski pokazatelji i da se zaista u budućnosti Vojvodina postavi na mesto na kome je uvek i bila, a to je status najrazvijenije regije sa najsnažnijom privredom", istakao je Mirović.

On je ukazao na važnost dijaloga poslodavaca i sindikata u postizanju tog cilja.

Lider Pokrajinske vlade napomenuo je i da je u prvih devet meseci tekuće godine, na teritoriji Vojvodine, posao dobilo više od 20 hiljada ljudi.

Ipak, to nije dovoljno, moramo još više zapošljavati, moramo u naredne dve godine uposliti 11 novih industrijskih zona, a lično koordiniram tu proceduru i u Somboru, Šidu, Titelu, Horgošu i mnogim drugim sredinama, kaže on.

"Stvorićemo atraktivnije uslove za privlačenje domaćih i stranih investitora, a formirali smo i poseban fond u Razvojnoj agenciji Vojvodine, gde je u toku i konkurs", kazao je Mirović.

Istakao je da mnogo doprinosi i Vlada Srbije, koja ima mnogo snažnije mehanizme za indukciju ekonomskog razvoja.

Stopa nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine svedena na 14 sa 19 odsto,navodi on, dodajući da je zadatak Pokrajinske vlade u narednih tri do pet godina da u Vojvodini ta stopa padne ispod 10 odsto.

"Na taj način ćemo biti ne samo prvi u Srbiji, nego ćemo stići i prosek stope nezaposlenosti u manje razvijenim zemljama Evropske unije, što je naš cilj, pošto ne možemo da se takmičimo sa najrazvijenijim zemljama EU gde je stopa nezaposlenosti tri ili četiri odsto", rekao je Mirović.

Kao veliki problem socijalno - ekonomske politike sa kojim se suočava Vojvodina, Mirović je označio odlazak ljudi iz Srbije i severne pokrajine, ističući da takva situacija nije samo nama svojstvena, već da se sa tim problemom bore skoro sve zemlje okruženja.

"Ogromne su razlike u primanjima između najrazvijenijih zemalja EU i našeg regiona, a tražnja za novim zaposlenima, kakva je recimo u Nemačkoj, zaista je velika. Sa tim ćemo se nositi i u narednim godinama, to nije dobro, ali dok ne budemo imali onaj obim investicija koji će pojačati tražnju za zaposlenima, mi nećemo imati ni veće plate u privredi i nećemo moći da budemo konkurenti drugim zemljama", zaključio je Mirović.

Sednica će danas okupiti predstavnike poslodavaca i sindikate radnika, koji će uz posredovanje nadležnih institucija pokušati da nađu rešenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo prihvaćeno i tako doprineti razvoju privrede u severnoj pokrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.