Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri telefonom usvojili predlog zakona o predsedniku

Vlada Srbije je na telefonskoj sednici održanoj juče ujutro utvrdila predloge zakona o predsedniku Republike Srbije i o izboru predsednika republike i uputila ih u skupštinsku proceduru. A predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić je najavio da će zakazati novu sednicu posvećenu izbornim zakonima, koja će početi posle sednice na kojoj se raspravlja o Ustavnom sudu Srbije i izboru sudija tog suda. Ovim je započeta realizacija dogovora vladajuće koalicije o izborima koji treba da se sprovedu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po Ustavnom zakonu o sprovođenju Ustava Srbije usvojenog na današnji dan prošle godine. Prema dogovoru lidera DS-a, DSS-a i G17 plus, postignutog 2. novembra, svi neophodni zakoni trebalo bi da budu pripremljeni do 8. novembra da bi do 10. decembra bili usvojeni u Skupštini Srbije.

S obzirom na to da je Vlada Srbije pre petnaestak dana obavestila predsednika parlamenta da je pripremila četiri zakona neophodna za raspisivanje predsedničkih izbora, očekuje se da će posle današnje redovne sednice vlade u Skupštinu biti upućena bar još dva zakonska predloga – o odbrani i o Vojsci Srbije. Uslovni zakoni za predsedničke izbore su još i zakon o spoljnim poslovima (pre tri nedelje završena je javna rasprava o nacrtu ovog zakona) i zakon o službama bezbednosti (o kome se, kada je reč o tome ko je nadležan za njegovu izradu i u kojoj se fazi nalazi, najmanje zna).

Predsednik parlamenta Oliver Dulić je juče naveo i da će se zakoni koje vlada, eventualno, danas pripremi, naći na dnevnom redu naredne sednice Skupštine.

"Politika" juče nije uspela da dođe do predloga zakona kojim se uređuju položaj, nadležnosti i izbor predsednika Srbije, ni u vladi, ni u Skupštini Srbije.

Tema jučerašnje telefonske sednice Vlade Srbije bila su samo ova dva zakonska predloga. Očigledno u vremenskoj stisci zbog rokova koje propisuje Ustavni zakon (izbori moraju da budu raspisani najkasnije do 31. decembra) vlada je juče pribegla telefonskom izjašnjavanju o zakonskim predlozima, na koji, prema Poslovniku vlade, ima pravo "u naročito opravdanim i hitnim slučajevima". Tada, naime, "predsednik vlade može odlučiti da se sednica vlade održi i ako nije prisutna većina članova vlade, a da odsutni članovi vlade glasaju putem telefona ili telefaksa".

Na telefonskim sednicama, između ostalog, doneta je pre nekoliko meseci i odluka o zabrani izvoza pšenice, kukuruza, soje i suncokreta, a usvojen je i Prezentacioni dokument koji daje smernice za pristupanje Srbije Partnerstvu za mir.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.