Izvor: B92, 11.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri o austrijskom planu za Kosovo

Beograd -- Vuk Drašković kaže da je austrijski plan za Kosovo veoma dobra osnova za dijalog Srba i Albanaca.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore izjavio je ovo nakon susreta sa šeficom austrijske diplomatije Benitom Ferero-Valdner.

On je rekao da je pažljivo pročitao "nezvanični" austrijski dokument "o strateškom razmišljanju kako da Kosovo postane srećno mesto za sve, i da ne opterećuje ni srpsko-albanske odnose, ni odnose na Balkanu, i da bude u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interesu pomirenja, brzih evropskih integracija i ujedinjene Evrope".

"U tome dokumentu, mogu toliko da kažem, oseća se duh tolerancije. To je veoma dobra osnova za dijalog između Srba i Albanaca, namere su očigledno dobre i nadam se da ćemo brzo početi sa tim razgovorima i dogovorima i da ćemo ih uspešno okončati. Posle toga će međunarodna Kontaktna grupa, sa konkretnim rešenjima, da izađe pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je ministar Drašković.

Ministar inostranih poslova Austrije Benita Ferero Valdner kaže da bi plan za rešenje krize na Kosovu, koji je pripremila Austrija sa zemljama regionalnog strateškog partnerstva, trebalo da bude doprinos otvorenim razgovorima pre nego što pitanje konačnog statusa Kosova bude otvoreno. Ferero Valdner je posle razgovora sa ministrom Draškovićem rekla da je za Austriju od velikog značaja ceo region jugoistočne Evrope, a posebno Srbija koja je u njegovom središtu.

"Neophodno je da se ponovo stvori bezbedna atmosfera. Od posebnog značaja je međusobno poštovanje etničkih manjina. Naravno, potrebno je uspostaviti i određeni stepen decentralizacije. Sve to je sadržano u planu za rešenje krize na Kosovu, a mi ćemo u ponedeljak o tom dokumentu razgovarati u Briselu", rekla je Ferero Valdner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.