Ministri apelovali na prekid vatre u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2015, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri apelovali na prekid vatre u Ukrajini

Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabijus izrazili su "duboku zabrinutost" zbog kršenja prekida vatre na istoku Ukrajine.

U saopštenju posle sastanka ministara sinoć u Berlinu o sprovođenju mirovnog sporazuma iz Minska, apeluje se na prekid sukoba i nastavak političkog dijaloga.

"Izražavamo duboku zabrinutost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog poslednjih sukoba, posebno kada je u pitanju angažovanje teške artiljerije kod sela Širokine i aerodroma u Donjecku. Pozivamo sve strane da prekinu borbe", navodi se u zajedničkom saopštenju posle sastanka.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da su se učesnici razgovora saglasili da sporazum o prekidu vatre koji je u februaru potpisan u Minsku nema alternativu.

Ministar je dodao da su se sve strane dogovorile da se nastavi s povlačenjem teške artiljerije i tenkova s linije fronta.

Agencija AP je javila da su se Ukrajina i Rusija složile da treba početi i sa povlačenjem oružja malog kalibra sa linije fronta.

Ministri su podržali aktivnosti misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja nadzire sprovođenje sporazuma o prekidu vatre.

O rezultatima sastanka u Berlinu biće reči i danas u Libeku, na dvodnevnom sastanku ministara inostranih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja G7 (Velika Britanija, Francuska, Kanada, Nemačka, Italija, Japan i SAD).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

„Kontroverzan“ sastanak o Ukrajini

Izvor: Deutsche Welle, 14.Apr.2015

Peti sastanak predstavnika Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske u Berlinu o Ukrajini završen je dogovorima čije je sprovođenje neizvesno. OEBS je kritikovao obe sukobljene strane...Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je posle sastanka rekao novinarima da je razgovor bio dug...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.