Ministri G8 bez dogovora o Kosovu

Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri G8 bez dogovora o Kosovu

Na sastanku ministara inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G8) u Potsdamu do sada očito nije postignut pomak u nastojanjima da se prevaziđu razlike u stavovima o budućem statusu Kosova.

Prema navodima iz krugova nemačke delegacije u Potsdamu, o Kosovu su vođeni „otvoreni, intenzivni i ozbiljni razgovori".

Pri tome je došlo do izražaja opredeljenje svih učesnika sastanka da se „sačuva jedinstvo" i „volja da se nastave razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i postigne rešenje koje će biti prihvatljivo za sve".

Izbeći jednostrane korake

Kod učesnika skupa u Potsdamu očito je i opredeljenje da se „izbegnu jednostrani koraci" kada je reč o rešavanju budućeg statusa Kosova.

Prema francuskim diplomatskim izvorima, rasprava na plenarnom sastanku bila je „iskrena, direktna i dosta živa". Novi francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner je na tom sastanku insistirao na „vrlo dugom angažovanju međunarodne zajednice" na Kosovu, podsetivši da se to odnosi i na „zaštitu srpske manjine" u pokrajini.

Pred otpočinjanje sastanka šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer apelovao je na Rusiju da prestane da se protivi odluci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o budućem statusu Kosova i istakao da „bez odluke Saveta bezbednosti neće biti napretka na zapadnom Balkanu i na Kosovu". Nemački šef diplomatije rekao je da diskusija o Kosovu „neće biti baš jednostavna" i da „stavovi članica G8 nisu dovoljno međusobno bliski".

„Nije nam potrebno da nam Rusija jednostrano izađe u susret, već nam je potrebno da postignemo sporazum o tome kako dalje treba da teče procedura u SB. Nadam se da će biti moguće da se to jasno stavi do znanja i ruskim predstavnicima", rekao je Štajnmajer.

Lavrov za pregovore

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjasnio se u Potsdamu za neposredne pregovore Beograda i Prištine. Lavrov je ocenio da su direktni razgovori Beograda i Prištine jedino rešenje za budući status Kosova i najavio spremnost Rusije da podrži tim putem postignuto rešenje. „Sudbina Kosova i sudbina Srbije u celini ne treba da se rešava u Njujorku ili Potsdamu, ili nekom drugom okviru, već u direktnim pregovorima", rekao je Lavrov.

Šef evropskog odeljenja u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Sergej Rjabkov nagovestio je juče da dogovori oko sadržine nove rezolucije i dalje traju. „Treba da pronađemo tekst (rezolucije) koji će omogućiti svim stranama (uključujući Srbiju i Kosovo) da nastave rad na prihvatljivim uslovima rešenja", rekao je juče u Briselu Rjabkov. On je rekao da će Rusija, ako to bude prihvaćeno, biti „više nego srećna da nastavi rad" na tekstu rezolucije UN i dodao da „ima nekih znakova da će to biti slučaj".

Sastanak u Potsdamu poslednja je prilika da se približe stavovi Zapada i Rusije o Kosovu pred samit G8 naredne sedmice u Hajligendamu.

I dok Rusija zvanično i dalje ne popušta u svom stavu predstavnici zapadnih zemalja, sam Ahtisari, kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun veruju da će rešenje za Kosovo biti uskoro postignuto.

polt: rešenje

na leto

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt juče je izrazio očekivanje da će rešenje statusa Kosova biti postignuto ovog leta. „Iskreno se nadam. Moja očekivanja su da će se to desiti pre mog odlaska početkom avgusta", rekao je Polt novinarima u pauzi panel diskusije povodom 125 godina američko-srpskih odnosa, u Narodnoj biblioteci Srbije.

Izaslanik UN za budući status Kosova i Metohije Marti Ahtisari zatražio je da odluka o budućnosti južne srpske pokrajine bude doneta do kraja juna, pre isteka nemačkog predsedavanja EU. „U suprotnom, međunarodna zajednica je, naravno, doživela neuspeh", rekao je Ahtisari u intervjuu finskom dnevniku „Helsingin Sanomat".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da će Savet bezbednosti UN odlučiti o statusu Kosova što je pre moguće i ponovo podržao predlog svog izaslanika Martija Ahtisarija, prenosi prištinska RTV 21. Ban Ki Mun je za tu televiziju izjavio da se članovi Saveta bezbednosti UN konsultuju oko pitanja Kosova. „Predlog mog izaslanika Ahtisarija sadrži sve potrebne elemente za izgradnju budućnosti Kosova", rekao je Ban Ki Mun.

Zapadni predlog rezolucije uskoro u SB?

Veton Suroi, član pregovaračkog tima Prištine, najavio je da bi već danas predlog rezolucije o Kosovu koji su sačinile SAD, Francuska, Velika Britanija i Nemačka mogao da bude dostavljen Savetu bezbednosti. „Ulazimo u fazu definisanja statusa Kosova jer će na stolu Saveta bezbednosti u četvrtak biti tekst nove rezolucije. Život Rezolucije 1244 je završen. Očekujemo da Rusija prihvati predlog SAD i EU da se status Kosova definiše u skladu sa Ahtisarijevim predlogom", rekao je Suroi.

I prištinski dnevnik „Zeri" piše da će SAD i zemlje članice UN iz EU Savetu bezbednosti UN predati novi predlog rezolucije o statusu Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.