Izvor: B92, 14.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde na potezu

Beograd -- Po zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, konačnu odluku o izručenju optuženog Stojana Župljanina Hagu donosi Ministarstvo pravde Srbije.

Prema tom pravnom aktu, ukoliko istražni sudija nadležnog suda utvrdi da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Tribunalu u Hagu utvrdiće to rešenjem u roku od tri dana od dana njegovog privođenja.

U zakonu se navodi da su pretpostavke za predaju optuženog ispunjene kada se utvrdi da se zahtev odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na osobu protiv koje je podignuta optužnica.

Pretpostavke su ispunjene i kada je protiv osobe čija se predaja traži potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se okrivljeni tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Protiv ovog rešenja okrivljeni, njegov branilac i nadležni javni, odnosno državni tužilac, imaju pravo žalbe tročlanom sudskom veću nadležnog suda u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Vanraspravno krivično Veće nadležnog suda dužno je da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu.

Istražni sudija Već za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, juče je doneo rešenje kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za isporučenje Stojana Župljanina Haškom tribunalu.

Pravni zastupnik Župljanina, izabrani advokat Nebojša Maraš rekao je juče da je njegov branjenik odbio da od istražnog sudije primi hašku optužnicu tvrdeći i dalje da on nije ta osoba već da je Branislav Vukadin.

Portparol Okružnog suda Ivana Ramić rekla je juče novinarima da će rešenje o ispunjenju zakonskih uslova za izručenje Župljanina haškom tribunalu biti uručeno njemu.

U roku od tri dana od prijema tog rešenja, on i njegov branilac imaju pravo da uloži žalbu o kojoj odlučuje vanraspravno krivično veća Veća za ratne zločine okružnog suda u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo pravde odlučuje o Župljaninu

Izvor: Mondo, 14.Jun.2008

Po zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, konačnu odluku o izručenju optuženog Haškom tribunalu donosi Ministarstvo pravde Srbije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.