Ministarstvo: 14.512 otkaza u javnom sektoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2015, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: 14.512 otkaza u javnom sektoru

Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru biće smanjen za 14.512, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu odluka koje su juče usvojene, broj zaposlenih u republičkim organima biće manji za 8.511, u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 250 i 5.751 u jedinicama lokalne samouprave.

Kako je precizirano, odluke se odnose na celokupni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javni sektor, uključujući i javna preduzeća na lokalnom nivou, ali ne i na republička preduzeća za koje Vlada sprovodi specifične programe restrukturiranja. Ministarstvo navodi i da zaposlenih na neodređeno vreme ima 514.573 tako da se očekuje smanjenje u proseku od 2,82 odsto.

U saopštenju se istice i da Zakon o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru nalaže da korisnici javnih sredstava prilagode sistematizacije radnih mesta maksimalnom broju, što znači da se od njih očekuje da u narednih 60 dana reorganizuju način rada tako da isti posao mogu obavljati sa manje zaposlenih.

Takođe se napominje, da je s obzirom na stalni odliv zaposlenih u penziju i na zabranu zapošljavanja već u septembru bilo 3.100 manje stalno zaposlenih nego u decembru 2014. godine.

Ministarstvo procenjuje i da će broj penzionisanja i u narednom periodu biti značajan s obzirom da 12.000 zaposlenih ima već stečene uslove za penziju.

Očekuje se da dodatno smanjenje broja zaposlenih u državi od 20.000 u 2016. godini koje je pomenuto u Fiskalnoj strategiji u najvećoj meri ne izgubi posao, već pređe na finansiranje po tržišnim principima.

Jučerašnjim usvajanjem odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru stvaraju se uslovi za racionalizaciju javne uprave u cilju njenog efikasnijeg delovanja u korist građana i privrede, ocenjuje Ministarstvo državne uprave.

Ministarstvo u saopštenju apeluje na sve rukovodioce organizacionih jedinica da procesu racionalizacije pristupe odgovorno uz zaštitu kvaliteta i nivoa usluga za koje su odgovorni, kao i uz maksimalnu zaštitu prava zaposlenih radnika.

Vlada je razmotrila potrebe i mogućnosti za uštede u različitim delovima sistema, tako da su ovim smanjenjem više zahvaćeni oni delovi javne uprave u kojima ima više prostora za uštede, a sa druge strane napravljen je prostor da se neke deficitarne funkcije, kao što su inspekcijske službe i zdravstveni radnici, ojačaju.

Ministarsvo navodi i da će se u narednom periodu pristupiti modernizaciji načina rada javne uprave - dubljim promenama u organizaciji rada, načinu finansiranja i u podeli rada između državnog i privatnog sektora podići će se kvalitet usluga i njihova efikasnost.

Izrada prvog nivoa funkcionalnih analiza od strane Svetske Banke u saradnji sa resornim ministarstvima privodi se kraju i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će pokrenuti javne diskusije o pravcima modernizacije početkom 2016. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.