Ministar protiv ministra

Izvor: Politika, 18.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar protiv ministra

Juče je u Novom Pazaru bilo mirno, ali napeto

Novi Pazar – U noći između subote i nedelje u Novom Pazaru došlo je do ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira. U prostorijama koje je donedavno koristila Bošnjačka lista za evropski Sandžak, na čijem čelu je aktuelni ministar u srpskoj vladi Sulejman Ugljanin, došlo je do gužve, tuče, čak i pucnjave. Adnan Ganić, iz Ugljaninovog okruženja, zadobio je prostrelnu ranu u nogu i nalazi se u bolnici. Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rečima Ugljanina, još dvojica ljudi su zadobili povrede tupim predmetima.

Juče je u Novom Pazaru bilo mirno, ali napeto. Policija obezbeđuje ulaz u „sporne” prostorije, na kojima su polomljena stakla, kao dokaz obračuna od prethodne noći. Gradsko veće je održalo vanrednu sednicu razmatrajući vanrednu situaciju u gradu, a političari su razmenili optužbe.

Prostorije od oko 150 kvadratnih metara na drugom spratu Doma kulture, koje pripadaju gradskoj upravi Novog Pazara, Bošnjačka lista je godinama koristila na osnovu ugovora o zakupu, koji je sa „svojom” koalicijom sklopio Sulejman Ugljanin dok je bio predsednik Opštine. Poslednji put ugovor je produžen u julu prošle godine, kada su na vlast došle stranke okupljene oko SDP-a Rasima Ljajića.

Ugovor je nova gradska vlast ocenila kao štetan i pravno nevažeći jer za njega nije dala saglasnost Direkcija za imovinu Srbije, pa su u petak uveče radnici agencije zadužene za obezbeđivanje objekata a na osnovu odluke gradskog veća blokirali kancelarije ne dozvoljavajući članovima Bošnjačke liste da u njih uđu.

U subotu je portparol Ugljaninove Bošnjačke liste Enis Imamović tvrdio da će ta politička grupacija isključivo mirno svoja prava tražiti od nadležnih organa, policije, sudstva i tužilaštva. Međutim, već uveče kada su su se u spornim prostorijama nalazili radnici obezbeđenja, policija, neki članovi gradske uprave i dvojica članova Bošnjačke liste, pozvanih da se uvere da njihove stvari u kancelarijama nisu dirane, nikako nije moglo da dođe do dogovora kod koga da ostanu ključevi kancelarija dok se pravno ne razjasni ko ima pravo da ih koristi.

Kako tvrdi član gradskog veća Fevzija Murić, kao učesnik u tim „pregovorima”, Ugljanin nije pristajao ni na šta, sem da on lično dobije ključeve natrag. Tim „natezanjem” Ugljanin je, po rečima Murića, samo hteo da dobije na vremenu, da bi oko nešto posle 20 časova, sa oko 150 svojih pristalica i uz povike „Alahu ekber” (Alah je veliki) izvršio napad na prostorije. Širi sukob sprečila je policija, koju gradska vlast kritikuje da je zakasnila s reakcijom, a Ugljanin hvali da je dobro postupila. Ugljanin takođe sebi u zaslugu pripisuje smirivanje situacije, a za incident okrivljuje „naoružane ljude Rasima Ljajića i Fevzije Murića”.

Epilog tog sukoba su, kako je saopštila policija, četvorica povređenih, izlomljena stakla i inventar u holu ispred kancelarija i napetost u gradu. Policija saopštava da su privedena četiri lica koja su kasnije puštena i da se radi na identifikaciji ostalih učesnika u ovom incidentu.

Na vanrednoj sednici gradsko veće Novog Pazara konstatuje da odgovornost za „napad veće grupe lica na državnu imovinu snosi ministar Sulejman Ugljanin koji je odbio svaki vid ponuđene saradnje s gradonačelnikom Novog Pazara Mirsadom Đerlekom i svojim delovanjem direktno podstakao okupljenu masu na upad u prostorije”. Gradsko veće, sastavljeno od predstavnika SDP-a i ostalih bošnjačkih stranaka, kao i predstavnika Jedinstvene srpske liste, smatra da se ovde ne radi o sukobu pojedinih partija, već o napadu jedne političke opcije (Ugljaninove) na gradsku imovinu.

Narodni poslanik Munir Poturak (SDP) kaže da će ta stranka preispitati svoje učešće u republičkoj vlasti, „ako se premijer Cvetković i ostali ne izjasne o ovakvom delovanju Ugljanina”.

A gradonačelnik Mirsad Đerlek je zatražio hitan prijem kod predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i resornih ministara. Novopazarski gradonačelnik smatra da treba preispitati ulogu Policijske uprave u Novom Pazaru, „koja nije adekvatno reagovala”.

S. Bakračević

[objavljeno: 19/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.