Ministar: Sve spremno za aeromiting

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Sep.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Sve spremno za aeromiting

Beograd -- Dva dana pre održavanja aeromitinga, na aerodrom Batajnica sleteli su prvi učesnici iz inostranstva. Ministar Dragan Šutanovac kaže da je sve spremno za miting.

Neposredno pred dolazak prvih stranih posada na Batajnicu uslove leta proverio je jedan "Super Galeb" domaćeg vazduhoplovstva. Spremnost pilota i letelica proverio je, u pratnji komandanta vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Pre svega, očekujem da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednost bude na najvišem mogućem nivou, da vreme bude lepo da građani mogu da uživaju, da piloti budu raspoloženi", rekao je Šutanovac.

''Gazela'' (Foto: Igor Salinger)

"Siguran sam da smo uradili sve moguće pripreme da sve bude u najboljem mogućem redu. Apsolutno verujem svim pilotima Vojske Srbije”, rekao je on.

Svoje poverenje ovog puta, Šutanovac je ukazao majoru Erkiću, koji je pilotirao "Super Galebom” u kojem je ministru pokazao svoje letačke sposobnosti.

Među prvima, jutros su na Batajnicu sleteli turski F-16, avioni češkog vazduhoplovstva, grčki "Miraž 2000”, mađarski "Gripen”, američki "Herkules”, rumunski "Mig 21”, a očekuje se da i ostale posade stignu do večeras.

Avione F-16 predstaviće i dansko vazduhoplovstvo.

"Veoma mi je drago da smo tu i radujem se ovom aeromitingu. Naš program će biti vrlo zanimljiv i predstaviće moć aviona F-16”.

U defileu vazduhoplovstva Srbije učestvovaće od školskih "Laste” i "Utve”, helikoptera "Gazela”, preko "Galebova” G2 i G4, do "Migova” 21 i 29.

Miting će trajati od 10 do 17 časova, a ulaz je otvoren od 8:30.

Izmene u saobraćaju zbog aeromitinga

GSP Beograd i Lasta pojačaće gradske linije u nedelju, 13. septembra, prema potrebama aeromitinga "Batajnica 2009".

U saopštenju Ministarstva odbrane navedeno je da će posetiocima aeromitinga za dolazak na aerodrom biti na raspolaganju linije gradskog i prigradskog prevoznika GSP-a i Laste koje će saobraćati po posebnom režimu.

"Trasa linije GSP 706 i 706E u nedelju biće produžena, tako da će autobusi saobraćati do okretnice kod preduzeća Pinoles u Novoj Pazovi.

Istovremeno, linija 73 saobraćaće redovnom trasom, ali će režim polazaka biti pojačan u vreme održavanja aeromitinga", navedeno je u saopštenju.

Najviše polazaka biće od 7.00 do 11.30 i od 15.00 do 18.00.

Od 7.00 do 18.00 biće uvedena i specijalna linija, koja će saobraćati od okretnice autobusa 73 kod železničke stanice u Batajnici (dokle se može doći i Beovozom) do kapije aerodroma.

"Zbog očekivane gužve na prilazima aerodromu, saobraćaj na Batajničkom drumu u vreme održavanja letačkog programa biće pod posebnim režimom", što podrazumeva i jednosmerno kretanje vozila.

Pošto aerodrom i njegova okolina raspolažu parking prostorom ograničenog kapaciteta građanima je preporučeno da koriste linije gradskog prevoza za dolazak do aerodroma, a vozila parkiraju na dostupnim parkinzima u gradu.

Aeromiting se održava u nedelju od 10 do 17 sati, a u subotu je generalna proba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.