Izvor: B92, 02.Apr.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Kazne za neposlušne

Beograd, Novi Pazar -- Ministar za državnu upravu Milan Marković upozorio je čelnike opština da neće dobijati pomoć države ukoliko se ne uključe u program racionalizacije zaposlenih.

"U lokalnoj samoupravi više neće moći da radi sadašnjih 22.000 zaposlenih. Vlada će u ovome istrajati, a predsednici opština i gradonačelnici će morati da se uključe pre ili kasnije. Što kasnije, biće bolnije, jer su sredstva za otpremnine limitirana", rekao je Marković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je ocenio da je razočaravajuće da pojedine lokalne samoprave ne žele da učestvuju u programu racionalizacije i da ga čak opstruišu na neki način zbog toga što su svesne da nakon toga neće moći da bude novih zapošljavanja u lokalnoj samoupravi.

Marković je rekao da će zaposleni u državnoj upravi podneti veći teret krize nego ostali zaposleni u Republici.

Za zaposlene u državnoj upravi koji žele dobrovoljno da napuste radno mesto spremljen je socijalni program.

Radnicima u državnoj upravi koji imaju od pet do 30 godina radnog staža i žele da dobrovoljno napuste posao biće ponuđeno 550.000 dinara jednokratno i 15.000 dinara po godini radnog staža, objasnio je ministar državne uprave i lokalne samouprave.

On je najavio da će potpisivanje ugovora sa opštinama u Srbiji o programu racionalizacije broja zaposlenih u državnoj upravi početi u sredu, 8. aprila.

Marković je objasnio da će jednokratni iznos otpremnine plaćati država, a deo otpremnine koji sleduje po godini staža plaćaće se iz opštinskih budžeta.

"Opštine će se obavezati da ne smeju da zapošljavaju nove radnike bez saglasnosti Ministarstva, ali i da sprovode program racionalizacije, u čemu će imati prednost u odnosu na opštine koje ne potpišu taj sporazum", naveo je Marković.

Međutim, lokalni zvaničnici upozoravaju da bi smanjenje sredstava za lokalne samouprave moglo da dovede do bankrotstva lokalnih samouprava.

Opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.