Milionske zarade u RIK-u

Izvor: Politika, Fonet, 09.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milionske zarade u RIK-u

Rekorder naprednjak Dejan Đurđević sa 2,6 miliona dinara

Članovi Republičke izborne komisije naplatili su, na ime plata i naknada, 77.235.912 dinara, a saradnicima RIK-a isplaćeno je 105.385.443 dinara, navedeno je u izveštaju, koji je novinarima juče podelio Tomislav Nikolić, lider naprednjaka. Najviše je naplatio Dejan Đurđević, naprednjak i bivši zamenik predsednika RIK-a, 2.718.152 dinara, dok su po 2.673.584 dinara naplatili Sonja Brkić, (DS), predsednik RIK-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Marko Danilović (DSS), sekretar.

Rad u RIK-u je, očigledno, vrlo isplativ posao, a podaci o primanjima nisu nikada do sada bili dostupni javnosti. Nijedan član RIK-a, nijedna partija koja ih je tu delegirala nikada nije progovorila o primanjima, niti je, bar javno, tražila te podatke. Obično bi se na Administrativnom odboru pojavio izveštaj o troškovima parlamenta sa ukupnim troškovima RIK-a, i to je sve. Priču o astronomskim sumama koje su isplaćene pokrenuo je naprednjak Veroljub Arsić koji je sa skupštinske govornice pomenuo samo primanja dojučerašnjih stranačkih koleginica, Biljane Krasić, supruge poslanika Zorana Krasića, i Željke Radete, sestre Vjerice Radete, koje su lane rad u RIK-u naplatile po 2.040.844 dinara.

Arsić nije pomenuo nikoga drugog, a u medijima se, posle priče o radikalkama, pisalo samo o primanjima Sonje Brkić i nekih službenika, ali ne i o onome ko je najviše naplatio, Dejanu Đurđeviću. Probali smo juče da od samog Đurđevića, koji, inače, radi kao docent na Pravnom fakultetu u Beogradu, da čujemo kako je on naplatio najviše, ali nije odgovarao na naše pozive.

Komentarišući primanja u RIK-u, Čedomir Jovanović, lider LDP-a, je rekao da je ovo, „nažalost, opšta slika ove zemlje, koja se neće promeniti tako što će se svakoga dana vaditi pojedinci da bi se punile naslovne strane, već fundamentalnom promenom sistema”. Jovanović je dodao da se „ne sme zapostaviti činjenica da je RIK uspeo da organizuje nekoliko izbora bez ijednog ozbiljnijeg prigovora u teškim okolnostima tokom 2007. i 2008. godine”. Prema Jovanovićevim rečima, Sonja Brkić formalno nije prekršila nijedan zakon, jer joj je novac isplaćen za dodatni rad.

Prema Zakonu o sudijama, nosioci pravosudnih funkcija ne mogu se baviti bilo kojim drugim javnim ili privatnim plaćenim poslom. Brkićeva je, sa tog stanovišta, nezakonito izabrana na mesto predsednika RIK-a. Ona je, međutim, sve vreme negirala da krši zakon i odbijala pomisao da podnese ostavku na neku od ove dve funkcije.

Osim Brkićeve na tapet je dospela i Snežana Malović, ministarka pravde. Ona je priznala da je dobijala i ministarsku platu i naknadu za rad u RIK-u, ali se pravdala da je jedan deo sredstava davala u humanitarne svrhe. U međuvremenu otkrilo se i da članovi RIK-a možda ne bi dobijali baš ovoliku sumu da nisu na volšeban način održavali po deset sednica dnevno. Poenta je u tome da se rad u RIK-u plaća po sednici, pa što više sednica naknada je veća.

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Nikolić: Pitao sam Đurđevića za platu

Tomislav Nikolić je na pitanje da li je on pitao svog stranačkog kolegu Dejana Đurđevića o naplati u RIK-u odgovorio: „Kako da nisam. Naravno, da jesam”. Nismo dobili odgovor šta je Đurđević rekao, a Nikolić je novinarima ispričao kako mu se pre tri godine obratio „naš tadašnji radikal i rekao da postoji zahtev da se podeli novac koji je ostao na računu RIK-a”, a da mu je on odgovorio „da se ne igra”. „Mislim da su svi članovi RIK-a bili podivljali. Svi su za to znali, ali im je odgovaralo da prime pare i da ih potroše”.

-----------------------------------------------------------

Ko je koliko dobio

Većina članova RIK-a naplatila je istu sumu, 2.040.844 dinara. Toliko novca dobili su: Snežana Malović (DS), Karmen Ćuk (SRS), Savo Pilipović (LDP), Marina Đukanović (SNS), Miodrag Petrović (G17 plus). U drugoj grupi su oni, poput Zorana Balinovca (DSS) i Slavoljuba Milenkovića (SRS) sa po 2.180.444 dinara. Veljko Odalović (SPS) naplatio je, kao član RIK-a, 2.306.844.

[objavljeno: 10/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.