Milioni iz budžeta na pogrešnoj adresi

Izvor: S media, 24.Maj.2011, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni iz budžeta na pogrešnoj adresi

Umesto nevladinim organizacijama, ministarstva iz budžeta davala pare u druge svrhe. U poslednje tri godine više od 80 različitih firmi dobilo novac.

Nije Ministarstvo za infrastrukturu jedino koje je, prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija, ”promašilo temu”, kada je 2008. godine više od 150 miliona dinara namenjenih nevladinim organizacijama uplatilo - građevinskim firmama, zanatskim radnjama i keramičarima.

Prozvani bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ministar Velimir Ilić kratko je obrazložio da je to učinio da bi se sprečilo da NVO bez kontrole raspolažu novcem iz državne kase.

Međutim, kako se može videti iz baze podataka Centra za razvoj neprofitnog sektora koju im je ustupila Uprava za trezor, u poslednje tri godine, osim Velimira Ilića, mnogo je onih koji nisu znali ili nisu želeli da znaju šta znači ”budžetska linija 481”.

Uplaćujući novac iz državne kase na pogrešne adrese oni su praktično prekršili zakon, a ovim problemom trebalo bi da se pozabave Budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija.

Kako objašnjava Ivana Stevanović iz Centra za razvoj neprofitnog sektora, iz ”linije 481”, po zakonu, finansiraju se nevladine organizacije, verske zajednice, političke partije i sportska udruženja. Međutim, često se provuku ne samo građevinske firme, već i razna deoničarska društva, samostalne trgovinske radnje, pa čak i pojedinci.

SAKRILI TRAGOVE

U svim resorima u kojima su pogrešno preusmeravane pare u poslednje tri godine, prilikom rekonstrukcije Vlade promenjeni su ministri ili su ta ministarstva prisajedinjena drugima. Kako poručuju iz Vlade, nadležne institucije proveriće šta se dešavalo sa novcem iz budžeta i obavestiće javnost.

- Ne zna se gde je situacija gora: u republici ili na lokalu - kaže Stevanovićeva.

- U lokalnim budžetima pare namenjene nevladinim organizacijama daju se turističkim organizacijama, prodavnicama, firmama, pa čak i profesorima engleskog! Tako smo nailazili na stavke ”Rankina otpremnina” ili ”buket cveća”. A, to sigurno nisu NVO.

Naša sagovornica objašnjava da se novac, umesto verskim zajednicama, često uplaćuje za građevinske firme koje rade sanaciju crkava. Kako kaže, ovakvi poslovi trebalo bi da idu kroz sistem javnih nabavki, a ne kao budžetska izdvajanja za NVO.

Na spisku deoničarskih društava koja su u poslednje tri godine dobila novac od raznih ministarstava, kao da su nevladine organizacije, nalazi se više od 80 firmi - od štamparija, preko firmi za oglašavanje, građevinskih preduzeća, pa čak i mesara! Tako su se na spisku, recimo, našli: Građevinsko preduzeće ”Ratko Mitrović”, ”Centar Boban”, Građevinsko društvo ”Banković”, ”Pertini igračke”, ”Big bul”, ”Majkin salaš”, ”Nišvil”...

Za razne D.O.O. iz ”linije 481” je od 2008. do ove godine dato tačno 89.506.174,53 dinara, a ”darodavci” su bili ministarstva kulture, omladine i sporta, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vera, infrastrukture, ljudskih i manjinskih prava, zdravlja, Republička direkcija za vode i Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Kroz stavku ”izdvajanja za nevladine organizacije” tokom 2009. isplaćivani su čak i dodaci porodiljama. Ministarstvo rada i socijalne politike za ove namene ukupno je isplatilo više od 50 miliona dinara.

(Večernje novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.