Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihailović: Opozicija moli za ulazak u vlast

Beograd - Nezavisna regulatorna tela svojom kritikom i ukazivanjem javnosti na greške vlasti čini se da preuzimaju ulogu opozicije. Da je taj zaključak ispravan jasno se vidi iz sukoba vlasti i institucije zaštitnika građana koju predstavlja Saša Janković. Teme koje zaštitnik građana sada otvara, ali i koje su ranije otvarali poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnosti, Agencija za borbu protiv korupcije, opozicione stranke koriste ne bi li i same kritikovale vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << stranke. Sagovornici Danasa razlog za takvu situaciju vide u tome što je opozicija u rasulu i nema jasne i koherentne stavove suprotne vladajućoj garnituri partija.

Srećko Mihailović, sociolog, za naš list kao razloge zbog kojih se stiče utisak da nezavisna tela preuzimaju ulogu opozicije, navodi to što je opozicija u rasulu u kakvom nije bila ni u vreme Slobodana Miloševića.

– Tada su bar imali stav i znali su protiv koga su. Sada je opozicija fragmentirana i dvoumi se da li da kleči ili samo da moli Vučića za ulazak u vlast. U takvoj situaciji, logično je da zrelu kritiku rada vlasti mogu da daju nezavisni organi poput zaštitnika građana. Očekivao sam i da sindikati, bar ovi reprezentativni, imaju aktivniju ulogu, ali i oni stoje u predvorju velikog vođe. Zatim, tu je inteligencija koja bi trebalo da ima svoju funkciju u ovakvom rasulu javnosti. I ne samo ona, nego svi oni koje bi mogli nazvati evropskom građanskom javnošću – smatra Mihailović.

Prema njegovim rečima, opozicija se u kritici koristi metodama koje su radikali upotrebljavali dok su bili u opoziciji, a to je neuka kritika svega bez ikakve argumentacije.

Neven Cvetićanin, naučni saradnik Instituta društveni nauka, za Danas kaže da se utisak da nezavisna tela preuzimaju ulogu opozicije stiče jer su u ovom momentu ona ta koja imaju jasne stavove koji su suprotni vladajućoj većini.

– Opozicija ima problem da bude prepoznata kao opozicija upravo zato što nema jasne stavove i vidimo da nije jasno da li opozicione stranke žele da budu Siriza ili građanski liberalni centar. Usled svega toga stavovi nezavisnih institucija deluju jasno i koherentno – objašnjava Cvetićanin.

Prema njegovim rečima, opozicija naravno koristi svaku šupljinu u državnim institucijama, koje su u ovom slučaju nastale usled različitih stavova nezavisnih tela i vlasti. Međutim, on ukazuje da ne treba u tome preterivati jer nezavisni organi treba da ostanu nezavisni, odnosno ne smeju da budu, niti da se stekne utisak da su žuti, crveni ili plavi. Zato, prema njegovim rečima, opozicija ne treba da preteruje u suviše strasnoj i preterano krstaškoj odbrani nezavisnih tela od vlasti.

– Ružno bi bilo da na jednoj strani imamo opoziciju i nezavisna tela protiv vlasti na drugoj strani. Opozicija sa jasnim stavovima je jedna strana, vlast sa svojim je druga, a nezavisna regulatorna tela treba da kontrolišu i jedne i druge, odnosno bilo koga ko se u javnom životu ogreši o zakon – kaže naš sagovornik.

On ističe da treba uspostaviti institucionalni red i dodaje da će i ugled države liberalno demokratskom delu sveta biti veći ukoliko se omogući nezavisnim telima da budu nezavisna i ako se opozicija bude tretirala sa izvesnom pristojnošću.

Rašković Ivić: SNS na klackalici

Boško Obradović iz Dveri naglasio je juče da je Patriotski blok, koji čine ovaj pokret, Demokratska stranka Srbije i grupa intelektualaca, jedina istinska opozicija i da između vlasti i parlamentarne opozicije nema nikakve suštinske razlike. Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić ocenila je da se vladajuća SNS, umesto da rešava probleme građana, bavi sama sobom i pisanjem medija. Njihovo ponašanje je na klackalici između manije gonjenja, koja nije ničim utemeljena, i Brozove prakse izmišljanja unutrašnjih neprijatelja, rekla je ona.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.