Izvor: B92, 05.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Micunovic: Anketni odbor ce utvrditi ko je blizi istini

Beograd -- Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic izjavio je da bi parlament na sednici 11. jula trebalo da odlucuje o formiranju anketnog odbora za ispitivanje slucaja Pavkovic. Micunovic je pozdravio cinjenicu da se svi relevantni politicki predstavnici zalazu za formiranje odbora, i da svi zele da se pojave pred njim. Anketni odbor imace zadatak da prikupi cinjenice i da sto objektivnije obavesti parlament o stanju stvari, istice Micunovic. "Onda parlament moze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ako je vlada negde prekrsila zakon da zahteva od organa dalju istragu i da ona podnese konsekvence. Isto, naravno, vazi za svakog clana koji je na isti nacin prekrsio zakon. To ostaje da se vidi, prvo kakve su cinjenice, a onda sta ce na osnovu tih cinjenica parlament traziti. Parlament moze da pokrene pitanje poverenja predsedniku republike ali su za to potrebni dokazi o krsenju Ustava i mislim da do toga necemo stici. Ali ce biti nesto sto se zove moralna odgovornost za svakoga ko je na bilo koji nacin obmanjivao javnost. Ima previse aktera i izjava u celom ovom sporu i videcemo ko je tu najblizi istini", istice Micunovic.

Portparol Nove Demokratije Dragana Jovanovic optuzila je jugoslovenskog predsednika Kostunicu, clanove njegovog Kabineta i Demokratsku stranku Srbije da pokusavaju da sakriju aferu Pavkovic. Nova Demokratija je uputila poziv savetnicima jugoslovenskog predsednika da jasno i glasno odgovore da li su "neovlasceno naredili Vojsci da izvrsi napad na Vladu Srbije.

Sa druge strane predsednik Vlade u senci Dragan Marsicanin ocenio je kao drsku i besmislenu izjavu ministre policije Dusana Mihajlovica kojom je doveo u vezu pojedina ubistva u Srbiji sa DSS-om. Ta izjava pokazuje njegovo "neznanje, neodgovornost i nesposobnost za obavljanje funkcije na kojoj se nalazi, rekao je Marsicanin. "Povezivati vec pomahnitali organizovani kriminal sa formiranjem Vlade u senci jeste ordinarni pokusaj zamagljivanja istine i sopstvene odgovornosti za istinu. Ako je gospodin Mihajlovic svojom izjavom zeleo da kaze da je politicka nestabilnost ono sto pogoduje organizovanom kriminalu onda se moze reci da je u pravu, ali onda treba da se obrati ostatku DOS-a i republickoj Vladi ciji je clan. U njima lezi odgovornost za politicku nestabilnost u Srbiji i lose ekonmsko i socijalno stanje u zemlji", rekao je Marsicanin.

Komentarisuci postojanje opretaivnih saznanja policije o planu za ubistvo Cedomira Jovanovica, Marsicanin je rekao da je ministar "duzan da daje odgovore, a ne da postavlja pitanja". "Duzan je i da potrazi motive za ugrozenost zivota politicara cija je imena pomenuo, a koja se ne nalaze u oblasti politike nego, kako je rekao Marsicanin, u oblasti koja se naziva brzim zivotom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.