Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Odnosi Hrvatske i Srbije u stagnaciji

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas u Zagrebu da se ne smeju zatvarati oči pred činjenicom da odnosi između Hrvatske i Srbije stagniraju.



"Ne mogu poreći da su svi kanali komunikacije i dalje otvoreni, ali oni su prazni", rekao je Mesić na regionalnoj konferenciji Igmanske inicijative u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, istina je da se održavaju redovni, rutinski kontakti između Zagreba i Beograda, ali nedostaje diskusija o međusobnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosima i o situaciji u regionu.

"A to je više nego potrebno, pogotovo danas, kada atmosfera u regionu podseća na rane devedesete godine prošlog veka", kazao je predsednik Hrvatske.

On je kazao da nije pesimista, ali je dodao da mora da upozorava na stvari koje podsećaju na blisku proslost, kako se greške iz te prošlosti ne bi ponavljale.

"Ne mogu da zatvaram oči prema onome što se dešava u našem neposrednom susedstvu, niti mogu umanjivati značaj tih događanja. Ono što čujem i što vidim nije dobro ni za Bosnu i Hercegovinu ni za region", poručio je Mesić.

Naveo je da budućnost regiona leži u njegovoj stabilnosti i pridruživanju Evropskoj uniji, i ocenio da u tim procesima veliku ulogu mogu da odigraju i nevladine organizacije.

On je podržao apel Igmanske inicijative da se organizuje samit zemalja Zapadnog Balkana i rekao da je uvek spreman za takav samit.

"S obzirom da sve zemlje regiona teže da postanu članice EU, bilo bi korisno da u takve razgovore uključimo i EU, jer sve što se desi na jugoistoku našeg kontinenta, reflektuje se i na njegov ostali deo", rekao je Mesić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.