Izvor: B92, 17.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesdua: Pozicija Alžira neizmenjena

Beograd -- Pitanje Kosova nije stvar samoopredeljenja, već otcepljenja, i Alžir neće priznati njegovu nezavisnost, kaže alžirski ambasador u Srbiji Abdelkader Mesdua.

On je naveo da njegova zamlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. "Stav vlade Alžira o pitanju Kosova je jasan. Mi smatramo da je ovo problem podele, otcepljenja i da nije stvar samoopredeljenja", precizirao je Mesuda.

On je podsetio da je Alžir od samog početka rekao da neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznati Kosovo, što je potvrđeno i tokom martovske posete Alžiru ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

"Mi nećemo priznati Kosovo kao nezavisno i ostaćemo čvrsto na toj poziciji, osim ako bi došlo do razvoja događaja zbog kojeg bi Srbija promenila svoj stav, ali onda je to drugo pitanje koje bismo razmatrali tada", objasnio je Mesdua.

Imajući u vidu sadašnju situaciju, Alžir neće priznati Kosovo i nastaviće da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, poručio je Mesdua.

Prema njegovim rečima, alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika prihvatio je poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da poseti Srbiju, i radi se na tome da poseta bude krajem ove ili početkom iduće godine.

"Predsednik Buteflika će doći u Srbiju da potvrdi naše opredeljenje da poboljšamo odnose", rekao je Mesdua.

On je najavio da će do kraja godine biti održan sastanak mešovitog komitea za saradnju i da bi u posetu Srbiji trebalo da dođu ministri spoljnih poslova i odbrane Alžira.

"Mi imamo veoma blisku vojnu saradnju i siguran sam da će i na tom polju u budućnosti doći do poboljšanja odnosa", rekao je Mesdua, navodeći da se na vojnoj akademiji u Beogradu sada obučava jedan broj oficira iz Alžira.

Mesdua je rekao da su narodi Alžira i Srbije veoma bliski i da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

"U Srbiji ima puno prijatelja Alžira i mogu da kažem da će oni, kao i Alžirci koji žive u Srbiji, pomoći poboljšanju odnosa naših zemalja", rekao je Mesdua.

Prema rečima alžirskog ambasadora, odnosi Alžira i Srbije mogu se podeliti u dva perioda, prvi od nezavisnosti Alžira do devedesetih i drugi posle 2000. godine.

"Mi smo imali veoma bliske odnose sa bivšom Jugoslavijom, jer su obe zemlje bile veoma aktivne u Pokretu nesvrstanih, ali smo, zbog perioda u kojem su Srbija i Alžir bili suočeni sa problemima, imali prekid koji nije bio politički, jer su ti kontakti uvek postojali, iako nisu bili bliski kao nekad", rekao je Mesdua.

On je podsetio da je Jugoslavija bila prva evropska zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira i naveo da odnosi sa Srbijom, posle 2000. godine, napreduju i postaju bliži.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.