Memorandum Vlade: Decenija pripreme za kandidaturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorandum Vlade: Decenija pripreme za kandidaturu

BEOGRAD - Odluka Srbije da podnese zahtev za prijem u članstvo Evropske unije predstavlja rezultat snažne privrženosti temeljnim idejama, dostignućima i vrednostima EU, a članstvo u Uniji strateški je cilj Srbije, navodi se u danas objavljenom Memorandumu Vlade u Beogradu.

"Smatramo da je, nakon gotovo deceniju duge pripreme, nivo odnosa dostigao tačku u kojoj je moguće početi novu fazu koja za cilj ima uključivanje i punu integraciju Srbije u EU. Stoga, donosimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluku da podnesemo zahtev za prijem Srbije u članstvo EU", navedeno je u Memorandumu.

Put, ni lak, ni brz

"Ovu odluku donosimo privrženi ispunjavanju jasnih i unapred definisanih kriterijuma, i svesni da put ka članstvu neće biti ni lak ni brz, ali da predstavlja suštinski način da se unaprede interesi građana Srbije", dodala je Vlada Srbije.

U Memorandumu se objašnjava da Srbija odluku o podnošenju kandidature temelji na nekoliko osnovnih postulata - iskrenim namerama da u potpunosti učestvuje težnji evropskih naroda da izgrade Evropu pravde, slobode, solidarnosti i bezbednosti, kao i izgradnji društva u kome najznačajnije vrednosti predstavljaju pluralizam, tolerancija, solidarnost i sprečavanje diskriminacije, ali i jedinstva u različitosti.

"Srbija želi da, ispunjavanjem uslova koji su neophodni za članstvo u EU, doprinese izgradnji funkcionalnog, održivog i efikasnog sistema Unije. U tom smislu, proces pristupanja daje snažan podstrek okončanju političkih i ekonomskih reformi u Srbiji", navela je Vlada.

Vlada podseća da je na svom evropskom putu Srbija, paralelno sa procesom izgradnje demokratskog društva, sprovođenjem političkih, pravnih i institucionalnih reformi, sprovela i značajan broj ekonomskih reformi koje su višestruko doprinele rastu životnog standarda stanovništva.

U memorandumu se ukazuje i na važnost dobrih odnosa u regionu i ističe da je "Srbija bila i ostaje u potpunosti posvećena unapređivanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana".

Izazovi su još tu

"Izazovi nisu u potpunosti iza nas. Bez obzira na njihovo postojanje, odgovorno postavljanje Srbije u rešavanju dosadašnjih problema učinilo je zemlju pouzdanim i predvidivim partnerom", navodi se u Memorandumu i dodaje da Srbija neće odustati od ostvarivanja važnih nacionalnih ciljeva, ali će njeno zalaganje uvek biti demokratsko i institucionalno.

"Polazeći od te pretpostavke, ulazak Srbije u članstvo EU doprineo bi stabilnosti regiona i zaokruživanju zone mira i bezbednosti u Evropi", navela je Vlada Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoćemo li oboriti rekord?

Izvor: Glas javnosti, 21.Dec.2009, 10:10

BEOGRAD - Zvaničnim podnošenjem kandidature za članstvo u Evropskoj uniji Srbija stupa na trnoviti put, za čiji prelazak je pojedinim zemljama, koje su sada deo evropske porodice, bilo potrebno od tri do 14 godina...Srbija svoju kandidaturu planira da uputi sutra, 22. decembra, dok je za članstvo...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.