Izvor: Blic, 03.Maj.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekgafi: Decentralizacija nije sprovodiva bez Srba

Portparol Međunarodne civilne kancelarije (ICO) u Prištini Endi Mekgafi izjavio je da decentralizacija i formiranje novih opština sa srpskom većinom na Kosovu neće moći da bude sprovedena ni bez Srba ni bez centralnih kosovskih vlasti.



„Proces decentralizacije je pokrenut od kosovske vlasti. To je izvor vlasti. Sada je u našem najvećem interesu da se ovaj proces pokrene i da bude u službi građana, za šta je i namenjen. Naravno da je za svaki proces decentralizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrebno da učestvuju i ljudi za koje je ta decentralizacija namenjena. Ovo mora biti zajednički projekat gde će svi dati svoj doprinos - međunarodna zajednica, kosovske vlasti i građani”, rekao je Mekgafi dopsisništvu Glasa Amerike u Prištini.

On je rekao da ICO ni na koji način ne smatra da je Beograd prepreka u procesu decentralizacije, navodeći da je celokupan ovaj proces za ljude Kosova, a posebno za srpsku zajednicu pod vođstvom Vlade Kosova.

„Ovo se tiče Kosova i namenjeno je ovdašnjim ljudima. Naravno, uvek je dobrodošla konstruktivna podrška, bez obzira da li dolazi od neke države, nevladine organizacije ili pojedinca”, rekao je Mekgafi.

Kada je reč o pripremnim timovima koji će se baviti formiranjem novih opština, Mekgafi je istakao da oni "sami po sebi nisu politički timovi već su praktične i tehničke prirode i imaće zadatke kao što su otvaranje opštinskih prostorija, zakonodavstvo, administrativna uprava I sve ostalo što će ove opštine učiniti funkcionalnim".

U ovim timovima učestvovaće pripadnici lokalnih zajednica, članovi međunarodne civilne kancelarije i predstavnici ministarstva lokalne uprave. Mekgafi je naveo da će Srbi u novim opštinama imati veliki stepen autonomije, „naročito u opštinama u kojima srpska zajednica čini većinu, u kojima će oni imati velike odgovornosti.

"Oni će imati nadležnosti za utvrđivanje i zahtevanje budžeta, uspostavljaće saradnju sa ostalim opštinama i sa drugim korisnicima, donatorima i korisnicima resursa. Oni će imati moć za donošenje odluka u skladu sa zakonom. U slučaju, na primer, severne Mitrovice, to će biti prošireno i na pružanje sekundarne zdravstvene nege”, rekao je Mekgafi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mekgafi: Beograd nije prepreka u procesu decentralizacije Kosova

Izvor: VOA, 03.Maj.2009

Može li se decentralizacija sprovesti bez učešća Srba i da li Beograd predstavlja prepreku za sprovođenje ovog procesa, pitanja su o kojima je za „Glas amerike” govorio portparol Međunarodne civilne kancelarije Endi Mekgafi.

Nastavak na VOA...

Mekgafi: Beograd nije prepreka decentralizaciji na Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Maj.2009

Proces decentralizacije na Kosovu ne može da se sprovede bez učešća Srba, ali Međunarodna civilna misija na Kosovu ne vidi Beograd kao prepreku tom procesu, izjavio je portparol kancelarije te misije Endi Mekgafi u intervjuu za Glas Amerike, n ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.