Međunarodni sud pravde 18. novembra o prigovoru Srbije

Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni sud pravde 18. novembra o prigovoru Srbije

Međunarodni sud pravde u Hagu odlučiće 18. novembra, na osnovu prigovora Srbije, da li je nadležan u sporu po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, saopšteno je iz Haga.

Hrvatska je 2. jula 1999. godine podnela tužbu koja Srbiju tereti za genocid počinjen tokom sukoba od 1991-95. godine u Hrvatskoj.

Zastupnici Srbije su na raspravi, održanoj 26. maja ove godine,pred Međunarodnim sudom pravde osporili nadležnost suda, tvrdeći da Srbija, kao pravna naslednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivše SRJ, u trenutku podnošenja tužbe, nije bila članica Ujedinjenih nacija, niti potpisnica Konvencije o genocidu, što je osnov za nadležnost suda.

U dva prethodna slučaja, Sud u Hagu je doneo protivrečne odluke - po tužbi Bosne i Hercegovine koja je, takođe, teretila Srbiju za genocid proglasio se 1996. godine nadležnim, a sasvim suprotno je presudio 2004. po tužbi SRJ protiv 10 zemalja NATO zbog nelegalne primene sile i bombardovanja 1999.godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.