Međunarodna smotra arheološkog filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2015, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna smotra arheološkog filma

U okviru 16. Međunarodne smotre arheološkog filma, koja će biti održana od 19. do 25. marta u Galeriji fresaka Narodnog muzeja, biće prikazana 22 filma iz 10 zemalja.

Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Kako je najavljeno iz Narodnog muzeja, koji je redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, biće prikazana 22 filma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz 10 zemalja- Irana (1), Poljske (1), Nemačke (3) Italije (8), Španije (3), Grčke (1), Austrije (2), Slovenije (1), Hrvatske (1) i Srbije (1).

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini i omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima.

To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda.

Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu, a projekcije će se održavati svakog dana sa početkom u 19 sati u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu.

Ulaznice po ceni od 200 dinara po večeri moći će da se kupe na biletarnici Galerije fresaka od 19. marta.

Međunarodna smotra arheološkog filma prvi put je kod nas organizovana 1998. godine, u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Smotru organizuje Narodni muzej u saradnji sa Kulturnim centrom Islamske Republike Iran u Srbiji, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Austrijskim kulturnim forumom, Ambasadom Republike Poljske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.