Izvor: B92, 17.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maršićanin isključio mogućnost postizborne koalicije sa DS

Beograd -- Nakon neuspeha predsedničkih izbora u Srbiji otvoreno je pitanje kakav će rezulat političke partije postići na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 28. decembar. Podsetimo, Republička izborna komisija saopštila je da je 12. decembar krajnji rok za prijavu stranačkih i koalicionih lista za te izbore. Osim toga, još nije poznato ko će na te izbore izaći samostalno, a ko u koaliciji sa nekom drugom partijom. Takođe je otvoreno i pitanje formiranja postizbornih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koalicija, nakon što svaka stranka bude znala na koliku podršku birača računa. U tom smislu, potpredsednik DSS-a Dragan Maršićanin rekao je da će ta stranka na izbore izaći samostalno, kao i da se u DSS-u ne razmišlja o izlasku na izbore u koaliciji sa DOS-om. Maršićanin, ujedno, nije isključio mogućnost da nakon izbora DSS formira postizbornu koaliciju sa nekom od stranaka. "Ako ne uspemo da osvojimo apsolutnu većinu u parlamentu, onda će biti učinjen pokušaj da se, sa strankama sa kojima je to moguće, a to su stranke koje nisu okaljane vršeći vlast, napravi koalcijia. Niko od njih neće biti naš partner na ovim izborima, to jednostavno njie moguće, a kako će međusobno sve ono što su činili tri godine da pred izbore okončaju nekim međusobnim prekomponovanjem je nešto što brine samo njih, čini mi se nikog više, čak ni građane Srbije", rekao je Maršićanin. Maršićanin je naveo i da DSS neće ući u koaliciju sa Demokratskom strankom pod ovakvim okolnostima.

S druge strane, stranke koje su podržale kandidaturu Dragoljuba Mićunovića analiziraće ovih dana rezultate izbora i nakon toga će biti jasnije u kakvim koalicijama će se stranke DOS-a naći uoči parlamentarnih izbora. Kako je najavila portparol Demokratskog centra Vesna Marjanović, Demokratski centar će strategiju za parlamentarne izbore doneti na Glavnom odboru stranke, tokom ove nedelje. Marjanovićeva je najavila i Predsedništvo DOS-a, kojim bi DC trebalo da predsedava, ali još nije izvesno da li će taj sastanak biti zakazan za u utorak.

"Predsedništvo se sastaje po dogovoru. Pretpostavljam da će se analizirati rezultati predsedničkih i razgovori o parlamentarnim izborima", kaže Vesna Marjanović. Ona, međutim, nije precizirala sa kojim partijama će DC izaći na izbore u decembru. "To je još uvek rano reći, mada s druge strane, sasvim je izvesno da će te nove koalicije i novi dogovori sasvim sigurno biti jasniji i definisani vrlo brzo, prosto, nemamo mnogo vremena i poretpostavljam da je to ono što će biti najvažnija tema među liderima DOS-a i svih stranaka u narednih nekoliko dana. Naravno treba sačekati sastanke i odluke samih stranaka", rekla je Vesna Marjanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.