Izvor: B92, 16.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marović: Nisam doneo nikakvu odluku o Ekonomskom savetu

Beograd -- Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je u ponedeljak uveče da još nije doneo nikakvu odluku o formiranju Ekonomskog saveta.

"Nisam doneo nikakvu odluku te vrste. Reč je o inicijativi koju su pokrenuli udruženja industrijalaca i privrednika, koji su izrazili želju da doprinesu stabilizaciji i harmonizaciji privrednih života u zajednici", rekao je Marović u intervjuu Radio-televiziji Srbije.

Protekle nedelje iz Marovićevog kabineta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je saopšteno da je predsednik državne zajednice formirao svoj Ekonomski savet u koji je imenovao nekoliko poznatih privrednika, među kojima su i predsednik Kompanije "Braća Karić" Bogoljub Karić, predsednik "Komeracijalne banke" Ljubomir Mihajlović i predsednik "Kapital banke" Đorđe Nicović.

Povodom mnogobrojnih kritika u javnosti posle vesti da je formirao Ekonomski savet, Marović je za RTS rekao da će "krajnje ozbiljno razmotriti" celu situaciju i da se neće libiti da kaže da je pogrešio. "Inicijativu (industrijalaca) želim da prihvatim i prihvatam je. Uvažavajući javnost i razmatrajući ovo što se piše po novinama, krajnje ozbiljno ću razmotriri sva ta pitanja i biti spreman da kažem 'da, tu sam pogrešio. Međutim, još nisam ništa uradio što bi moglo da bude greška", rekao je Marović.

On nije direktno odgovorio na pitanje kakav će stav zauzeti Srbija i Crna Gora povodom zahteva SAD da se američki državljani izuzmu iz nadležnosti novoformiranog Međunarodnog krivičnog suda. "Tu stvar ćemo rešiti u dogovoru dve vlade i na nivou državne zajednice i to ne samo lukavstvom uma. U ovoj situaciji to znači dobiti američku podršku za naše ubrzano pristupanje Evropskoj uniji. Ja bih taj sporazum potpisao tako što bih ga vremenski ograničio na vreme našeg prustupanja Evropi", rekao je Marović.

Predsednik SCG je ocenio da je državna zajednica na dobrom putu ulaska u EU i kritikovao ideje o samostalnosti Srbije ili Crne Gore. "Pažljivo čitam stavove o samostalnosti. Poruke iz EU su, međutim, takve da je najbrži način za ulazak u EU ako idemo zajedno. Interesuje me kako oni misle samostalno da udju u EU. Pritiskom na Vašington i Brisel? Ne verujem da je to moguće. Moramo da budemo realni", rekao je Marović. On je poručio da se u Evropu ne može ući bez njene saglasnosti i poštovanja njenih standarda. "Za Evropu morate da imate ulaznicu, kao u sportu. Želite da gledate utakmicu na najboljem stadionu, ali ne možete ići bez ulaznica", primetio je Marović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.