Manter: SAD za proevropsku vladu

Izvor: B92, 03.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manter: SAD za proevropsku vladu

Beograd -- Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter izjavio je da SAD žele da pomažu Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i očekuje da će Srbija dobiti proevropsku vladu.

Ambasador je ponovio spremnost SAD da "pomognu proevropsku orijentaciju Srbije". "Verujem da narod Srbije to želi", rekao je Manter, komentarišući intervju koji je nedavno dao Večernjim novostima i to da je on u tom kontekstu pomenuo poslovnu i vojnu saradnju SAD sa Srbijom.

Manter je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom predstavljanja programa "Društvene veze" u Američkom kutku u Domu omladine, istakao da SAD žele da pruže pomoć Srbiji i da je "pomoć Srbiji da uđe u Evropsku uniju pravi način pomoći".

"Ono što sam rekao u tom intervjuu jeste da sam izrazio skepticizam da bi vlada 'Koštunica-Šešelj' bila upravo ona koji bi mogla pomoći takvom razvoju događaja", dodao je on.

"Moja poruka koju stalno ponavljam i želim ovog puta da naglasim, jeste da mi želimo da sarađujemo sa Srbijom ka njenoj evropskoj budućnosti jer je to ono što Srbija želi", istakao je Manter.

Manter je zato izrazio nadu da će "što je brže moguće biti formirana proevropska vlada" i da je "siguran da će se to dogoditi".

"Da li znam kada će biti formirana proevropska vlada? Ja, nažalost, moram da kažem da ne znam, ali se nadam da će to biti što je pre moguće i siguran sam da će se to dogoditi", rekao je ambasador.

Manter je naveo da upravo zato ne želi da spekuliše da li će SAD prekinuti pomoć Srbiji ili ne. "Želim da kažem da i sa vama danas u ovoj prostoriji, kao i sa svima drugima koji su raspoloženi da prime našu pomoć, mi želimo da i dalje pomažemo Srbiji, da nastavimo da pružamo pomoć", rekao je on.

Američki ambasador je zato rekao da današnji događaj smatra "konkretnim korakom, konkretnom pomoći", onako kako SAD žele da pomažu Srbiji.

"Nema novih pregovora o Kosovu"

Kameron Manter odbacioje mogućnost novih pregovora Beograda i Prištine o Kosovu, ali je siguran da će biti nastavljeni razgovori zainteresovanih strana.

"Neće biti nove runde pregovora, ali siguran sam da će biti rasprave i pregovora između zainteresovanih strana", rekao je Manter novinarima u Američkom kutku u Domu omladine.

"Pretpostavljam da se pregovori, odnosno razgovori, nastavljaju između svih zainteresovanih strana, između prestavnika UNMIK-a, Euleksa, Prištine i Beograda. Pretpostavljam da će se pronaći neke razumno rešenje", dodao je on.

Manter je ukazao da je "veoma važno za međunarodnu zajednicu da se u okviru Euleksa omogući pomoć Kosovu da se dalje razvija, dakle, u okviru nadgledane nezavisnosti, da u potpunosti bude u mogućnosti da napreduje i da se razvija".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Ameriku po novo znanje!

Izvor: Večernje novosti, 03.Jun.2008

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter predstavio je u utorak u beogradskom Domu omladine američki program razmene "Community connections"

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.