Manastiri na Kosmetu i dalje bez struje

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastiri na Kosmetu i dalje bez struje

Ministarstvo i Koordinacioni centar za KiM nude sistemsko rešenje problema, kaže Zvonimir Stević

Kosovska Mitrovica – Posle manastira Gračanice i Deviča, koji su tri nedelje bez struje, u mraku je ostalo još oko 20 crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. Protojerej Radoslav Janković, sekretar raško-prizrenske eparhije, za „Politiku” kaže da skoro nijedna crkva i manastir u Sirinićkoj župi nemaju struju, a situacija je ista i u Metohiji, u opštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novo Brdo, u Kosovskom Pomoravlju i većina crkava i manastira na centralnom Kosovu.

U KEK-u uporno tvrde da „struja neće nikome biti uključena, dok se ne potpišu ugovori o izmirenju računa”. Suljmije Kika, portparol KEK-a, za „Politiku” je kazala da neplatišama neće biti uključena struja bez obzira na to ko je u pitanju.

Zvonimir Stević, državni sekretar u Ministarstvu za KiM i predsednik Koordinacionog centra kaže da je glavni krivac KEK, ali i „albanske vlasti u Prištini koje su verifikovale krajnje ispolitizovanu odluku KEK-a da srpske svetinje budu u mraku”. On kaže da treba očekivati da se „u najskorije vreme prihvati predlog ministarstva i Koordinacionog centra za KiM da se sistemski reši problem snabdevanja strujom svih srpskih sredina, ali i svetinja Srpske pravoslavne crkve”.

„Ne bežimo od toga da plaćamo struju, ali je pitanje kome taj novac da uplaćujemo. Ne želimo da novac ide u kasu samoproglašene republike Kosovo, ali ovo nije lokalno pitanje niti pitanje Srpske pravoslavne crkve već države Srbije koja više od 20 dana očigledno ne preduzima ništa kako bi se problem rešio”, kaže protojerej Radoslav Janković.

I u manastiru Devič, koji se nalazi pet kilometara od centra Srbice, sestrinstvo od nekoliko monahinja više od 20 dana živi u mraku, a pre toga im je skoro mesec dana bila isključena struja. Za „Politiku” mati Anastazija, igumanija manastira Devič, kaže da sestrinstvo nikako ne prihvata da plaća struju, jer u proteklih deset godina struju gotovo da i nisu imali. Ona isključuje mogućnost da struju plaćaju albanskim institucijama.

„I dalje nam pomažu francuski vojnici. Dnevno nam isporučuju deset kilovata struje, što je dovoljno kako bi nam radio frižider i eventualno možemo da uključimo mašinu za veš”, kazala je u telefonskom razgovoru za naš list mati Anastazija.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 22/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.