Izvor: Blic, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP bez para, vojska još čuva državnu granicu

MUP bez para, vojska još čuva državnu granicu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije neće preuzeti kontrolu graničnih prelaza od Vojske SCG do kraja ove godine zbog nedostatka finansijskih sredstava, zajednička je ocena ministra finansija Srbije Božidara Đelića i predsednika Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Dragana Šutanovca.

Božidar Đelić je izjavio za 'Blic' da ne veruje da će policija preuzeti kontrolu graničnih prelaza do kraja godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer je to 'dosta skupo'.

- Bilo je u planu da policija preuzme kontrolu granice do kraja ove godine, ali ne verujem da će se to desiti, jer je to dosta skupo - rekao je Đelić. Ministar finansija je najavio da će sredstva koja su namenjena za ovaj projekat biti jedna od tema usklađivanja budžeta Vlade Srbije. Upitan kada očekuje da policija preuzme kontrolu graničnih prelaza, Đelić je odgovorio da to treba pitati ministra policije Dušana Mihajlovića.

Mihajlović je nedavno izjavio da mešovita komisija policije i vojske radi na poslu preuzimanja granica i da su pripreme počele, ali nije precizirao kada će do toga doći.

Dragan Šutanovac ocenio je za 'Blic' da je preuzimanje graničnih prelaza od vojske 'najskuplji projekat Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji treba da se uradi'.

- U pitanju su ogromne pare, a država ih nema - rekao je Šutanovac. On je izrazio očekivanje da će u realizaciji tog projekta Srbiji pomoći zapadne zemlje, kroz CARD program Evropske komisije.

- Namera nam je da napravimo moderne granične prelaze po ugledu na prelaze zapadnih zemalja prema istočnim zemljama - dodao je Šutanovac. Konstatujući da posao preuzimanja čuvanja granice ne može nikako da se ostvari do kraja godine, Šutanovac je izrazio nadu da će u toku 2003. godine početi realizacija bar nekog dela ili po segmentima tog projekta.

Predsednik Odbora za bezbednost je naveo da će ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore 'odvojeno raditi' na preuzimanju graničnih prelaza od vojske.

- Granica Srbije je veća i interesantnija. Zato očekujem veću finansijsku pomoć Evrope za Srbiju - zaključio je Dragan Šutanovac.

Ministar policije Crne Gore Milan Filipović najavio je da će crnogorska policija početi da preuzima od VSCG čuvanje administrativne granice sa Kosovom i Metohijom. I Mihajlović i Filipović su potvrdili da će se vojnici SCG povući i sa graničnih karaula.

Odluku da policije republika članica državne zajednice preuzmu kontrolu granica od Vojske doneo je Savet ministara SCG. N. Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.