MSP: Rokovi za Hrvatsku i Srbiju

Izvor: B92, Beta, 18.Feb.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP: Rokovi za Hrvatsku i Srbiju

Hag -- Hrvatska i Srbija dobile su rokove za podneske u vezi s tužbom i protivtužbom zbog kršenja Konvencije o prevenciji i kažnjavanju genocida, saopšteno je iz MSP.

Međunarodni sud pravde u Hagu odredio je rok do novembra 2011. godine za ulaganje pisanih podnesaka Hrvatske i Srbije u sporu u kojem su dve države jedna protiv druge podnele tužbe za genocid tokom sukoba u Hrvatskoj 1991-95. godine.

Najviši sud Ujedinjenih nacija je saopštio da je Hrvatskoj dao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rok do 20. decembra ove godine da odgovori na kontra-tužbu Srbije. Na taj podnesak, po odluci suda, Srbija će moći da uzvrati do 4. novembra 2011. godine.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru ove godine.

Međunarodni sud pravde večeras je objavio i delove srpske kontratužbe kojom se traži da sud utvrdi da je Hrvatska počinila genocid tokom operacije Oluja u avgustu 1995, u nameri da potpuno ili delimično uništi krajiške Srbe kao etničku grupu.

Genocid je, kako se navodi u kontratužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Alternativno, Srbija je od suda zatražla da Hrvatsku proglasi odgovornom za zaveru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spreči i kazni.

Hrvatskim vlastima bi sud, prema tužbi Srbije, zbog toga trebalo da naloži da, u skladu sa svojom međunarodnom obavezom, kazni genocid počinjen na njenoj teritoriji pre, za vreme i posle operacije Oluja.

Srbija tužbom traži i da Hrvatska "plati puno obeštećenje" Srbima iz Kninske krajine za "sve gubitke i štete nanete izazvane delima genocida", kao i da "uspostavi neophodne pravne uslove i bezbednu okolinu za siguran i slobodan povratak" članova srpske zajednice u njihove domove u Hrvatskoj i za normalan život uz poštovanje svih nacionalnih i ljudskih prava.

Vlasti u Beogradu tužbom traže i da Hrvatska iz zakona o državnim praznicima ukloni "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja", koji se slave 5. avgusta, "na dan trijumfa genocidne operacije Oluja".

Međunarodni sud pravde saopštio je da, budući da Hrvatska nije uložila preliminarni prigovor na kontra-tužbu Srbije, u ovoj fazipostupka nije razmatrao da li je ta tužba ispunila sve uslove iz pravilnika suda.

U tužbi Hrvatska je tvrdila da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida" zato što je direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

Zvanični Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

Jedan od autora hrvatske tužbe je i danas inaugurisani predsednik Hrvatske, doktor pravnih nauka, Ivo Josipović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni sud pravde odredio rok Hrvatskoj i Srbiji

Izvor: Blic, 18.Feb.2010

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odredio je 20. decembar ove godine i 4. novembar 2011. kao rokove Hrvatskoj i Srbiji da dostave podneske u vezi s tužbom i protivtužbom zbog kršenja Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, saopšteno je večeras iz MSP...Sud je uzeo u obzir činjenice...

Nastavak na Blic...

MSP odredio rokove Hrvatskoj i Srbiji za podneske

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2010

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odredio je 20. decembar ove godine i 4. novembar 2011. kao rokove Hrvatskoj i Srbiji da dostave podneske povodom tužbe i protivtužbe zbog kršenja Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, saopšteno je večeras iz MSP...Spor Srbije i Hrvatske pred...

Nastavak na Vesti-online.com...

Pisani podnesci Srbije i Hrvatske do novembra 2011. godine

Izvor: Glas javnosti, 18.Feb.2010

HAG - Međunarodni sud pravde u Hagu odredio je rok do novembra 2011. godine za ulaganje pisanih podnesaka Hrvatske i Srbije u sporu u kojem su dve države jedna protiv druge podnele tužbe za genocid tokom sukoba u Hrvatskoj 1991-95 godine...Najviši sud Ujedinjenih nacija večeras je saopštio da je...

Nastavak na Glas javnosti...

Pisani podnesci Srbije i Hrvatske do novembra 2011.

Izvor: EMportal, 19.Feb.2010, 11:34

Međunarodni sud pravde u Hagu odredio novembar 2011. kao rok za ulaganje pisanih podnesaka Hrvatske i Srbije u sporu u kom su dve države jedna protiv druge podnele tužbe za genocid tokom sukoba u Hrvatskoj.

Nastavak na EMportal...

Rokovi MSP Hrvatskoj i Srbiji - nastavak spora po tužbama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Feb.2010

Pravni eksperti u Srbiji očekuju da obe strane, uz dogovor, povuku svoje tužbe jer imaju malo izgleda za dokazivanje genocida.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.