M. Ivanović: Srbija neotplaćivanjem duga priznala Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

M. Ivanović: Srbija neotplaćivanjem duga priznala Kosovo

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović ocenio je da se Srbija prestankom servisiranja kosovskog duga odrekla južne pokrajine i priznala protivpravno proglašenu nezavisnost Kosova.

"Pristanak Beograda, konkretno potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića, da se takozvani kosovski dug prenese sa Srbije na samoproglašeno i od Srbije i UN nepriznato Kosovo, u praksi znači da se Beograd odrekao i kosovskog duga i brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objekata koje je Srbija gradila na Kosovu", naveo je Ivanović u pisanoj izjavi.



Pa, dobro...

I Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije (SNV KiM) Rada Trajković je primila k znanju činjenicu o otpisu duga i izjavila da bi oslobođeni dug Srbije za Kosovo od preko 500 miliona dolara trebalo uložiti u pokretanje privrede među kosovskim Srbima, a nikako u njihovo socijalno finansiranje. "Najlošije rešenje bi bilo ako bi taj novac išao za socijalnu podršku stanovništvu, jer socijala ne samo što stvara sukobe među Srbima, nego i suštinski ne utiče na normalizaciju života i ne navikava Srbe da počnu da žive od svog rada", kazala je Trajkovićeva pre dva dana agenciji Tanjug.

Tadić prihvata Ahtisarijev plan?
Ivanović je upitao da li taj potez Dinkića koji se hvali da je uštedeo Srbiji 550 miliona dolara znači da je predsednik Srbije Boris Tadić promenio svoj stav i prihvatio jedan deo Ahtisarijevog plana.

Dodao je da je Srbija otplatila dve petine tog duga i da bi preostalom otplatom polagala apsolutno pravo na sve važnije objekte na Kosovu, od Trepče do termoelektrane Obilić, Feronikla i hidrosistema Ibar - Lepenac.

"Sasvim je sigurno da tako naopako političko delovanje Dinkića jača poziciju albanske strane pred predstojeću raspravu u Međunarodnom sudu pravde u Hagu o statusu Kosova", naveo je Ivanović.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je u četvrtak da je Svetska banka obavestila Vladu Srbije da je našoj zemlji otpisala oko 550 miliona dolara spoljnog duga Kosova i naglasio da otpis "kosovskog duga" nikako ne znači da će Beograd priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Članstvo (Kosova) u Svetskoj banci ne znači članstvo u Ujedinjenim nacijama. Jedno je pitanje suverenosti države, a drugo je pitanje fiskalne politike", istakao je Dinkić u izjavi za Televiziju B92.

Nema smisla da vraćamo kosovski dug

Dinkić je podsetio da je Srbija pre godinu dana tražila od Svetska banke da je oslobodi plaćanja "kosovskog" duga, jer nije imalo smisla da vraćamo dug Kosova i Metohije, a naši poreski organi ne ubiraju fiskalne prihode na toj teritoriji.

Otpis od 550 miliona dolara spoljnog duga država Srbija može da upotrebi za pomoć kosovskim Srbima, rekao je Dinkić.

Država Srbija je od 2002. godine redovno izmirivala "kosovski dug", iako nije imala nikakve prihode sa tog dela teritorije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.