Luko: Britanija sprečila hapšenje Karadžića 1997.

Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luko: Britanija sprečila hapšenje Karadžića 1997.

BEOGRAD - Bivši visoki zvaničnik UN u BiH i Haškog tribunala Džejms Luko izjavio je da je policija RS 1997. radila sa međunarodnim snagama na hapšenju Radovana Karadžića, ali da je ta akcija obustavljena jasnom naredbom vlade u Londonu da Britanci ne hapse Karadžića, prenosi Tanjug.

On je naveo da je policija RS pod kontrolom tadašnje predsednice RS Biljane Plavšić 1997. intenzivno sarađivala sa međunarodnim snagama na hapšenju Karadžića. Luko je rekao da mu je krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << jula ili početkom avgusta 1997. mladi oficir policije RS precizno objasnio da će Karadžić biti u maloj koloni vozila koja će doći u Banjaluku, ili proći kroz grad, navodeći i automobil u kome će biti. Potom je informaciju preneo komandantu britanskih snaga, generalu Angusu Remziju, koji je naredio avionima „avaks“ da prate i šalju slike kolone koja je već stigla do britanskog kontrolnog punkta kod Banjaluke.

- Ubrzo, konvoj se pojavio na ekranima. Britanski general uzviknuo je: „Sada ga imamo“ - preneo je Luko, navodeći da je vojnicima rekao da se pripreme za slučaj da dođe do otpora pri hapšenju. General je potom o svemu obavestio vladu u Londonu, ali se posle desetak minuta vratio frustriran - zabranjeno je hapšenje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.