Lopovluk i privilegije asocijacije na poslanike

Izvor: Blic, 29.Jan.2012, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovluk i privilegije asocijacije na poslanike

Skupština Srbije namerava da donese kodeks ponašanja koji će početi da važi tek od sledećeg saziva, smatrajući valjda da aktuelnim poslanicima to nije potrebno. Da građani imaju drugačije mišljenje, svedoči anketa koju je „Blic” sproveo među čitaocima sajta: od oko 2.500 anketiranih čitalaca, ubedljivo najviše njih je kao prvu asocijaciju na poslanika navelo lopovluk (59,4 odsto), zatim privilegije (21,1 odsto) i nakon toga lenjost (15,1 odsto). Mali broj čitalaca naveo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ih poslanik asocira na nekog koga je on izabrao za svog predstavnika (2,7 odsto), dok zanemarljivi broj čitalaca u poslaniku vidi stručnjaka (1,4 odsto).

- Za poslanike se vezuju vrlo negativni atributi upravo zbog njihovog ponašanja, iako verovatno tome doprinosi i ekonomska kriza u kojoj se nalazimo - kaže psiholog Žarko Trebješanin.

Kako ističe sociolog Vladimir Vuletić, građani ne prave specifične razlike između poslanika i ostalih političara, bilo da su predstavnici zakonodavne ili izvršne vlasti.

- Političari su, prema njihovoj percepciji, negativne ličnosti i uzročnici krize. Ljudi vide da dok oni loše žive, neki drugi žive dobro, i u tom smislu takođe krive vlast - ocenjuje Vuletić.

Vuletić dodaje da građani ne mogu da doživljavaju poslanike kao svoje predstavnike jer su oni, zapravo, predstavnici stranaka.

Opširnije u štampanom izdanju

Povezane vesti: Izgovorimo laž jednom dnevno

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lopovluk asocijacija na poslanike

Izvor: Radio 021, 29.Jan.2012

Od oko 2.500 anketiranih, prema anketi koju je sproveo "Blic", ubedljivo najviše njih je kao prvu asocijaciju na poslanika navelo lopovluk, zatim privilegije i nakon toga lenjost.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.