Izvor: B92, 08.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lobiranje za nezavisnost Kosova"

Priština, Skoplje -- Predstavnici civilnog društva na Kosovu počeće lobiranje za priznavanje nezavisnosti Kosova, piše dnevnik Koha ditore.

List navodi da za to postoji finansijska podrška Džordža Sorosa i Kosovskog fonda za otvoreno društvo. "U grupi koja će lobirati biće Veton Suroi, Bljerim Šalja, koordinator bivše Pregovoračke ekipe Kosova, Ljuan Šljaku, direktor Kosovskog fonda za otvoreno društvo, i Muhamet Mustafa, rektor Univerziteta 'Riinvest'", piše list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ta grupa će raditi na osnovu saveta i preporuka bivšeg međunarodnog posrednika za Kosovo Martija Ahtisarija, njegovog zamenika Albera Roana i bivšeg posrednika EU u Pregovačkoj trojci Volfganga Išingera. S njima su se predstavnici kosovskih lobista sastali krajem juna u Beču.

"Tokom sastanka, Ahtisari, Roan i Išinger su izrazili interesovanje da u okviru neformalne strateške grupe pomognu u procesu lobiranja", navodi Koha ditore.

Šljaku je kazao da cilj grupe neće biti ubeđivanje državnih institucija da priznaju nezavisnost Kosova, već konkretne aktivnosti sa civilnim društvom i uticajnim ličnostima iz zemalja koje nisu priznale Kosovo kako bi se pripremio teren da i državne institucije tih zemalja priznaju novu državu.

Krajem ove nedelje grupa će putovati u Jordan da bi se tamo susrela s predstavnicima civilnog društva i uticajnim ličnostima.

Šljaku je rekao da ta grupa, koja će se, kako je rekao, brzo proširiti, neće biti rivalska u odnosu na vladu, već da će to biti "partnerstvo sa vladom u lobiranju za priznanje nezavisnosti Kosova".

DUI: Skoplje će priznati Kosovo

Demokratska partija za integraciju (DUI), albanska stranka koja će učestvovati u koalicionoj vladi mandatara Nikola Gruevskog, smatra da će priznanje Kosova uslediti kao logična posledica političkog ambijenta u Makedoniji i regionu,

rekao je danas Abdulakim Ademi šef kabineta lidera DUI.

Za ovu partiju je najvažnije to što se nastavlja demarkacija granice prema Kosovu, rekao je na konferenciji za štampu Ademi koji bi trebalo da bude vicepremijer za rešavanje pitanje iz Ohridskog sporazuma.

DUI je za prošle vlade bila u opoziciji i tražila je da se albanski jezik upotrebljava koa službeni jezik, da se prizna nezavisnost Kosova i da se reši status žrtava iz 2001. godine koji su u sukobima učestvovali kao pripadnici Oslobodilačke narodne armije.

DUI je danas obavestila medije da će se upotreba albanskog jezika regulisati zakonom, ustavom i Ohridskim sporazum, a da će se statusa žrtava iz sukoba rešiti u okviru postojećih zakona.

Ohridskim sporazumom iz 2001. godine završen je sukob makedonskih bezbednosnih snaga i Oslobodilačke narodne armije na čijem je čelu bio Ali Ahmeti, sada lider DUI.

DUI će u novoj vladi imati pet ministarskih mesta i jedno vicepremijersko. Premier Nikola Gruevski bi trebalo najkasnije za dva dana da saopštiti sastav novog kabineta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.