Izvor: B92, 15.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljanska konferencija o Kosovu

Beč, Ljubljana -- U Ljubljani je juče održana međunarodna konferencija na kojoj se raspravljalo o dosadašnjim pregovorima o Kosovu.

Na jučerašnjoj konferenciji, pod nazivom "Odgovornost i izazovi Evropske Unije na Zapadnom Balkanu posle 10. decembra", a koja je bila zatvorena za javnost, raspravljalo se mahom o dosadašnjim pregovorima o budućem statusu Kosova i mogućnostima za rešavanje tog pitanja.

Na konferenciji je bilo oko 40 učesnika, između ostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i koordinator Pakta stabilnosti Jugoistočne Evrope, Erhard Busek, predsedavajući prvog radnog stola tog pakta, Goran Svilanović, član kosovske pregovaračke grupe, Veton Suroi i predstavnik kosovskih Srba, Oliver Ivanović.

Konferenciju su organizovali slovenačko ministarstvo spoljnih poslova i fondacija Bertelsman Štiftung, u saradnji sa ministarstvima spoljnih poslova Nemačke i Portugala.

Rasprava na jučerašnjoj konferenciji bi trebalo, kako saopštava slovenačko ministarstvo spoljnih poslova, da doprinese suštinskim pripremama Slovenije za predstojeće predsedavanje EU, koje će, pre svega, obeležiti aktuelni događaji na Zapadnom Balkanu.

Uprkos tome što je buduća predsedavajuća EU Slovenija, kao prioritete svog predsedavanja najavila i pitanja koja se tiču Srbije i Kosova, ambasador Srbije, još uvek, nije stigao u Sloveniju.

Što se tiče pitanja Kosova, premijer Slovenije, Janez Janša je juče u Briselu izjavio i da je došao kraj perioda kada odgovor na pitanje kakav je evropski stav prema pitanju Kosova, nije bio uvek jasan, prenose slovenački mediji.

"Danas ti odgovori postoje", rekao je Janša i dodao da je Evropski savet usvojio važne zaključke, na osnovu kojih će se, tokom narednih meseci, graditi zajednička i jedinstvena evropska politika prema pitanju Kosova i regije uopšte. Kao jedan od tih konkretnih koraka, Janša je naveo i neposredno angažovanje EU na Kosovu, u okviru njene misije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.