Ljoveras: Srbija u EU tokom naredne decenije

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljoveras: Srbija u EU tokom naredne decenije

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras poručio je juče u Valjevu da bi Srbija tokom naredne decenije mogla da bude primljena u članstvo Evropske unije.

- Da li će to biti u prvoj ili drugoj polovini naredne decenije, to zavisi od vas. Problem prijema Srbije u EU nije u Hagu ili Briselu, kako se obično misli, već u Beogradu, Valjevu i drugim gradovima širom Srbije. Njen prijem u EU zavisi od brzine kojom će u Srbiji biti sprovedene neophodne reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekao je Ljoveras tokom posete delegacije 22 ambasadora zemalja članica EU Valjevu.

Ljoveras je juče sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem potpisao sporazum o pomoći EU Srbiji u iznosu od 168 miliona evra. Bespovratna pomoć EU namenjena je realizaciji projekata koji se finansiraju sredstvima iz instrumenta za pretpristupnu pomoć, a Žozep Ljoveras je rekao da taj novac nije namenjen samo Beogradu i reformi vrha administracije, već da „ide za potpunu reformu celog srpskog društva", uključujući usklađivanje domaćih standarda sa evropskim. Interventna jedinica valjevske policije morala je juče da reaguje i praktično odnese šestoricu ratnih vojnih rezervista koji su nameravali da pred njihovim očima počnu štrajk glađu! Ratni veterani koji protestuju zbog izneverenih obećanja gradskih vlasti da će obezbediti dolazak u Valjevo predstavnika Vlade Srbije na pregovore o isplati ratnih dnevnica 1999. godine, našli su se u holu ispred skupštinske sale u kojoj je u tim trenucima trajao razgovor ambasadorske delegacije EU sa gradskim čelnicima. Načelnik skupštinske službe obezbeđenja je zamolio veterane da napuste zgradu, što su oni, sedeći na podu skupštinskog hola, odbili rečima „da nikoga ne ometaju u svojoj opštini". Policija je potom intervenisala i bez upotrebe sile petoricu rezervista sprovela niz stepenice napolje, dok je jednog od njih na rukama iznela iz zgrade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.