Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić zadovoljan stavom DSS o ulasku manjina u Parlament

Beograd -- Skupština Srbije naredne nedelje trebalo bi da raspravlja o izmenama izbornih zakona. Izmene predviđaju, između ostalog, skidanje cenzusa za predsedničke, kao i cenzusa od 5 odsto za stranke nacionalnih manjina na parlamentarnim izborima. Uvođenje prirodnog praga omogući će strankama nacionalnih manjina da sa osvojenih bar 0,4 odsto od broja izašlih uđu u parlament. Zoran Lučić iz Cesida za Radio B92 kaže da bi, sa tako niskim cenzusom na poslednjim izborima, u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije imali Koaliciju Zajedno za toleranciju i nešto drugačiji odnos snaga. "Ukupno je to 0,4%, to je 250-ti deo, a pošto skupština ima 250 mandata, prirodno je da to bude cenzus. U tom slučaju, G17 bi osvojila 32 mesta, SRS 79 mesta, manje nego sada, DSS 50, DS 35, SPO-NS 21, SPS 21, a Koalicija Zajedno za toleranciju osvojila bi 12 mesta u parlamentu", kaže Lučić.

Lider Sandžačke demokratske partije, Rasim Ljajić, zadovoljan je uvođenjem prirodnog praga za stranke manjina. On je Radiju B92 rekao da tim izmenama niko ne gubi, ali da su dobitnici manjinske partije. "Imamo sada dve mogućnosti: da sklapamo koalicije sa drugim strankama ili samostalno da izađemo na izbore. Glavna prednost je u tome što se manjinske stranke ne eliminišu unapred iz izborne utakmice jer je važeći izborni zakon unapred eliminisao stranke nacionalnih manjina koje nikako nisu mogle da pređu cenzus od 5 odsto", izjavio je Ljajić.

Ljajić dodaje i da će izbori, pod ovakvim uslovima, biti prilika i da na njih izađu predstavnici albanskih partija koji su izbore do sada bojkotovali. "Svaki argument za bojkot izbora sada je potpuno besmislen, a neke druge stranke nacionalnih manjina će verovatno ići u koalicije sa drugim strankama. Sigurno će biti onih koje će izaći samostalno jer je dobro da se odmere snage stranaka koje okupljaju pripadnike jedne nacionalne manjine, kao kod nas u Sandžaku - tada će biti jasno koliko će dobiti stranka g. Ugljanina, koliko Sandžačka demokratska partija", tvrdi Ljajić.

Član Predsedništva Partije za demokratsko delovanje, Behljulj Nasufi, izjavio je da će ta stranka učestvovati na eventualnim vanrednim izborima u Srbiji ukoliko u izbornom zakonu bude ukinut cenzus za manjinske partije. Nasufi je rekao da će Partija za demokratsko delovanje, koja okuplja Albance na jugu Srbije, ponuditi ostalim strankama Albanaca tog područja zajednički nastup na eventualnim izborima.

Podsetimo, Demokratska stranka je u parlament ušla sa listom na kojoj su bili i predstavnici sandžačkih partija i koji su odneli ubedljivo najviše glasova na tom području. Nosilac liste, Boris Tadić, ne očekuje da će smanjenje cenzusa smanjiti i broj glasova DS-a ukoliko bez manjina izađe na izbore. "Nikakav problem to nije za DS. Mi smatramo da nacionalne manjine moraju uzeti učešće u našim demokratskim institucijama. Zbog toga je DS na svojoj listi ponudila učešće bošnjačkim partijama i spremna je da takvo učešće ponudi i mađarskim strankama i strankama drugih nacionalnih manjina", izjavio je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.