Ljajić u Novom Pazaru sa radikalima i narodnjacima

Izvor: Politika, 07.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić u Novom Pazaru sa radikalima i narodnjacima

Odbornici Bošnjačke liste Sulejmana Ugljanina napustili sednicu opštinske skupštine nakon što je Srpska lista obezbedila većinu sa SDP-om

Novi Pazar – Lekar Mirsad Đerlek iz Sandžačke demokratske partije izabran je za gradonačelnika Novog Pazara, a njegov zamenik je Vujica Tiosavljević iz Nove Srbije.

Predsednik Skupštine grada je Milan Veselinović iz Srpske radikalne stranke, a zamenik Tarik Imamović (Za evropski Novi Pazar).

Odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o izboru gradskih funkcionera doneli su juče, na konstitutivnoj sednici SO Novi Pazar odbornici Jedinstvene srpske liste (SRS, SPS, DSS–NS) i koalicije Za evropski Novi Pazar koju čine stranke okupljene oko SDP-a Rasima Ljajića, koji su formirali skupštinsku većinu.

Nezadovoljni što će biti opozicija odbornici Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina napustili su sednicu skupštine.

Odluka Jedinstvene srpske liste da se prikloni koaliciji Za evropski Novi Pazar izgledala je kao dobro čuvana tajna. Čak je dosadašnji predsednik Skupštine opštine Zekerija Dugopoljac (Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina) na početku sednice rekao da ni jedna odbornička lista nije prijavila da je obezbedila skupštinsku većinu.

Skupština Novog Pazara ima 47 odbornika, od kojih je Listi za evropski Novi Pazar pripalo 23, Bošnjačkoj lista za evropski Sandžak 18, a Jedinstvenoj srpskoj listi šest mandata.

Kada je, posle verifikacije odborničkih mandata, najavljen nastavak sednice i izbor gradskih funkcionera, što je značilo da skupštinska većina ipak postoji, odbornici Bošnjačke liste su napustili sednicu.

– Sednicu smo napustili iz proceduralnih razloga, jer na njenom početku niko mi nije prijavio da ima odborničku većinu – rekao je Dugopoljac. On je najavio da će odbornici Bošnjačke liste dolaziti na naredne sednice lokalnog parlamenta i biti konstruktivna opozicija.

Novoizabrani zamenik gradonačelnika Vujica Tiosavljević je posle sednice skupštine novinarima objasnio da skupštinska većina nije pravljena „iza leđa” Bošnjačkoj listi.

– Mi smo na sednicu došli sa namerom da se danas samo verifikuju mandati, ali smo u toku zasedanja skupštine iz centrala naših stranaka u Beogradu telefonom obavešteni da većinu pravimo sa koalicijom Za evropski Novi Pazar – kazao je Tiosavljević.

Novoizabrani gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek ima 41 godinu. Lekar je, neurolog i do sada je bio direktor Zdravstvenog centra u Novom Pazaru. Pre toga je bio direktor Specijalne bolnice u Novopazarskoj banji.

– Biću gradonačelnik svih građana Novog Pazara, bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost – obećao je Đerlek posle izbora za gradonačelnika.

„Moramo zajedno u saradnji sa Vladom Srbije da rešavamo nagomilane probleme”, rekao je on i dodao da očekuje da će u tome i uspeti jer nova vlast, kako je rekao, ima kvalitetan, stručan i kompetentan tim.

On će na toj funkciji zameniti Sulejmana Ugljanina, koji je predložen za ministra u vladi Srbije, koju će predvoditi Demokratska stranka.

Inače, poslednjih godina stranka Rasima Ljajića na republičkom nivou bila je u koaliciji sa demokratama, dok je Ugljaninova sarađivala sa narodnjačkom koalicijom.

Prve razgovore o formiranju parlamentarne većine i vlasti u Novom Pazaru poveli su predstavnici suprotstavljenih opcija Ljajića i Ugljanina, ali nisu uspeli da prevaziđu višegodišnji politički sukob koji je kulminirao na vanrednim lokalnim izborima septembra 2006. godine.

Tada je u blizini jednog odborničkog mesta ubijen kandidat za odbornika Ugljaninove stranke Ruždija Durović, a njegov rođak Sulejman je teško ranjen.

S. Bakračević

[objavljeno: 08/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.