Linta: Pogoršan položaj Srba u regionu

Izvor: Akter, 10.Dec.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Pogoršan položaj Srba u regionu

Položaj Srba u regionu zapadnog Balkana je poslednjih godina pogoršan, ocenio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta i dodao da je položaj Srba zadovoljavajući u Mađarskoj i Rumuniji

"Međunardni dan ljudskih prava prilika je da se ukaže na značaj poštovanja prava svakog pojednica, kao i nacionalne, verske i svake druge manjinske zajednice", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Kako tvrdi, Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH su građani drugog reda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << jer su doživeli etničko čišćenje i veliko stradanje.

Osnovni problem je, smatra on, diskriminacija od strane nadležnih državnih i lokalnih organa u Hrvatskoj i Federaciji BiH, kao i u delu zakonodavstva.

"Srbi u Hrvatskoj žive u veoma teškoj situaciji, jer ne mogu da vrate svoja oduzeta imovinska i stečena prava ili dobiju pravičnu novčanu naknadu", ocenio je Linta.

Kako tvrdi, hrvatska vlast ne sprovodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji garantuje ravnopravnu upotrebu ćirilice i zapošljavanje u javnom sektoru, ne procesuira ratne zločince hrvatske nacionalnosti i ne preduzima konkretne mere za ekonomski razvoj krajiškog područja.

Kad je reč o položaju Srba u Federaciji BiH, Linta smatra da su Srbi "konstitutivan narod samo na papiru, dok se njihova ustavna prava krše u svakodnevnom životu".

"U brojnim institucijama Federacije nema nijednog zaposlenog Srbina, a malobrojni srpski povratnici napuštaju svoju imovinu, jer veoma teško ostvaruju svoja prava i nemaju elementarnih uslova za održiv ostanak", smatra Linta i dodaje da Tužilaštvo BiH ne podiže optužnice protiv nalogodavaca i počinioca zločina nad Srbima.

Predsednik Saveza Srba iz regiona, ističe i da je položaj Srba u Crnoj Gori i Albaniji "veoma težak".

"U Crnoj Gori se vodi politika diskriminacije prema Srbima, uz pokušaje asimilacije na najvišem nivou, dok su, kako dodaje Srbi u Albaniji pred nestankom zbog politike asimilacije u prošlom veku koja se nastavlja do danas", kaže Linta.

Prema njegovim rečima, Slovenija odbija da Srbima prizna status nacionalne manjine, iako čine najveću nacionalnu zajednicu posle većinskog naroda, što otežava upotrebu srpskog jezika.

"I u Makedoniji postoji diskriminacija prema Srbima u obrazovanju, kulturi, informisanju i položaju naše crkve", ocenjuje Linta.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linta: Pogoršan položaj Srba u regionu

Izvor: B92, 10.Dec.2015

Položaj Srba u regionu zapadnog Balkana je poslednjih godina pogoršan, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta...On je dodao da je položaj Srba zadovoljavajući u Mađarskoj i Rumuniji..."Međunardni dan ljudskih prava prilika je da se ukaže na značaj poštovanja prava svakog pojednica,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.