Liht: Skupština je mesto za širi proevropski konsenzus

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liht: Skupština je mesto za širi proevropski konsenzus

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da je Skupština Srbije "najznačajniji prostor u kome bi trebalo da se gradi proevropski konsenzus" u zemlji.

Lihtova je, povodom dela Izveštaja Evropske komisije o radu Skupštine Srbije, u autorskom tekstu za portal "European Western Balkans" (EWB) istakla da se mora ojačati uloga zakonodavne vlasti, ali i da se puna pažnja posveti kontrolnoj ulozi skupštine.

Kako je navela, nesrazmerno jaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvršna vlast u odnosu na zakonodavnu i sudsku, ugrožava ne samo podelu vlasti već i samu Narodnu skupštinu u kojoj sede izabrani predstavnici građana.

"Jačanje uloge i dostojanstva skupštine jedan je od osnovnih preduslova izgradnje demokratskog društva. Uz osnaživanje demokratskih institucija i procedura, profesionalne i depolitizovane javne uprave, lokalne samouprave i civilnog društva, mi ispunjavamo političke kriterijume o kojima govori Izveštaj EK, a bez kojih nije moguće obezbediti izgradnju pravne države, osnovnu sigurnost ni pristojan životni standard građana", navodi Sonja Liht.

Ona je ukazala na propuste koji se odnose na rad parlamenta, poput velikog broja zakona koji se donose po hitnom postupku, bez javne debate, i istakla da upravo javna debata predstavlja neophodan instrument u zaštiti osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Takođe je naglasila da je za jačanje i produbljivanje konsenzusa u prihvatanju vrednosti i standarda EU od izuzetnog značaja da se i debata o njima maksimalno decentralizuje, odnosno da u njoj širom Srbije učestvuju lokalne samouprave, privrednici, civilno društvo...

Dodala je da su osnovna snaga u izgradnji konsenzusa i ključ razvoja - sami građani koji bi trebalo da budu dobro informisani, angažovani, kritični i spremni da se bore za svoje društvo kroz demokratske institucije.

Sonja Liht podsetila je da se u izveštaju EK zahteva širok međupartijski dijalog, istakavši da je to bio slučaj u zemljama koje su pristupale evropskoj zajednici poput Hrvatske, u kojoj su "najuticajnije stranke, bez obzira na ideološke i političke razlike, evropski put prihvatale kao svoj strateški prioritet".

Poslednji izveštaj EK za Srbiju, prema njenim rečima, bio je radost za sve one koji ne žele da Srbija ikada bude u Evropskoj uniji, a nedostaje im hrabrosti da to odlučno izgovore.

"Oni koji su protiv evropske integracije Srbije, a nemi da predlože bolju alternativu sa kojom bismo imali istinsku šansu da se izvučemo iz perifernog položaja i još uvek teškog siromaštva velikog dela društva, jedva su dočekali izraženije kritičke tonove ovog izveštaja da bi ponovo tvrdili da od proširenja Unije više nema ni traga", zaključila je Sonja Liht.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.