Lempi: Srbija u EU izmedju 2014. i 2018. godine

Izvor: S media, 24.Apr.2010, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lempi: Srbija u EU izmedju 2014. i 2018. godine

Srbija će verovatno postati članica Evropske unije izmedju 2014. i 2018. godine, ocenio je profesor istorije na Univerzitetu države Merilend Džon Lempi.

"Postoje realni izgledi da će se Srbija pridružiti EU, verovatno ne pre 2014. godine, na stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata, ali će verovatno postati članica negde izmedju 2014. i 2018. godine", rekao je Lempi u intervjuu za Glas Amerike.

On je rekao da Srbija prilikom podnošenja molbe za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << članstvo u EU neće moći da navede Kosovo kao deo svoje suverene teritorije, iako neće morati da prizna njegovu nezavisnost.

"Upitnik koji će Srbiji biti upućen za učlanjenje odnosiće se na granice zemlje kandidata i njenu populaciju. Srbija neće moći da naznači Kosovo kao deo njene suverene teritorije. To ne znači da će od Srbije biti zahtevano da formalno prizna nezavisnost Kosova, ali će biti potrebno razrešiti na neki način odnose izmedju Beograda i Prištine", pojasnio je Lempi.

On je naglasio da pitanja Kosova i potpune saradnja sa Haškim sudom ne mogu da ostanu na sadašnjem nivou ako Srbija želi da se pridruži EU.

"Sve nove članice EU moraju da pokažu zadovoljavajuće ispunjavanje medjunarodnih obaveza, a to se odnosi na pitanje Mladića, kao i na zadovoljavajuće odnose sa regionalnim i susednim zemljama", rekao je Lempi.

Na pitanje o uticaju savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde o Kosovu, Lempi je odgovorio: "Tom odlukom Srbiji neće biti omogućeno da uključi teritoriju Kosova i njegovo stanovništvo u svoju molbu za članstvo u EU. Nedvosimislena odluka u prilog Srbiji nije verovatna, kao što nije verovatna ni nedvosmislena odluka u prilog Kosova".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.