Izvor: B92, 18.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna informacija ili službena tajna

Beograd, Subotica -- Opštinsko javno tužilaštvo u Subotici predložilo je pokretanje istrage protiv novinara nedeljnika "Vreme" Miloša Vasića.

Po Tužilaštvu, postoji sumnja da je Vasić oklevetao premijera Srbije Vojislava Koštunicu i ministre pravde i policije Zorana Stojkovića i Dragana Jočića.

Tužilaštvo navodi da je Vasić u autorskim tekstovima "Saradnici, advokati i stari drugovi" i "Šta je ko demantovao, a šta nije", objavljenim u nedeljniku "Vreme", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izneo tvrdnje da su navedeni ministri i premijer bili upoznati s transkriptima razgovora koje su vodili Dejan Milenković, jedan od optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, i njegov advokat Biljana Kajganić.

Gostujući u "Vestima" TV B92, Vasić je u sredu uveče zahtev subotičkog tužilaštva ocenio kao pritisak na slobodu štampe koji se ne pamti još od komunističkih vremena. "To čak ni Milošević nije radio", kaže Vasić.

Napominjući da očekuje skori poziv na informativan razgovor, Vasić dodaje da ima saznanja da, na osnovu istog njegovog teksta, Okružno javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv N.N. zbog sumnje da je odalo službenu tajnu: "Koliko sam ja razumeo, lažne informacije ne spadaju u domen službene tajne. Ako je nešto kleveta, mora biti lažno, inače ne bi bilo kleveta. Tu sada, međutim, dolazimo do zanimljive priče. Beogradsko Okružno javno tužilaštvo radi jedan posao, a to sve povodom mog teksta, a subotičko Opštinsko javno tužilaštvo radi drugi posao, opet povodom mog teksta, i to sve s dva i više meseca zakašnjenja i to koordinirano sa isto tako naglom pameću Biljane Kajganić, koja se dva meseca kasnije setila da piše ispravku listu Vreme', a to je mogla da uradi odmah. Meni to liči na koncertiranu kampanju, koja je zapravo oblik pritiska na slobodu štampe, nezapamćen još iz komunističkih vremena", kaže Vasić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.