Lavrov razgovarao sa Jeremićem

Izvor: B92, 19.Apr.2011, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov razgovarao sa Jeremićem

Beograd -- Rusija će podržati inicijativu Srbije pred SB UN o kredibilnoj istrazi o trgovini organima na Kosovu, izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je, na početku svoje posete Beogradu, razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Šefovi diplomatija Srbije i Rusije najavili su da će u narednih nekoliko dana Srbija dostaviti Savetu bezbednosti UN predlog kako bi mogla da izgleda kredibilna istraga o trgovini ljudskim organima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovu, a Rusija će tu inicijativu potpuno podržati.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle susreta u Ministarstvu spoljnih poslova, Jeremić i Lavrov su ponovili da se zalažu za nepristrasnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija.

Podsećajući da mandat za istragu - koja će biti obavezujuća za sve - može dati samo Savet bezbednosti, čiji Srbija nije član, Jeremić je istakao da veruje da Beograd može u potpunosti da se osloni na Moskvu.

Po rečima Lavrova, Rusija potpuno podržava usredsređenost Beograda da se dođe do pravde i potpuno će podržati inicijativu Srbije u SB UN.

"Mora doći do nepristrasne istrage navoda iz izveštaja Dika Martija i po tom pitanju podržavamo poziciju Srbije", rekao je Lavrov.

On je dodao da su i manji zločini bili predmet istrage međunarodnih organa i naglasio da po ovom pitanju ne sme biti dvostrukih standarda.

Jeremić je dodao da je neophodna kredibilna međunarodna istraga pod okriljem UN zbog teritorijalne jurisdikcije organa koji će tu istragu sporovoditi, ali i zato što su svi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije istraživani uz mandat SB UN.

Lavrov je ponovio da Rusija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, polazeći u tome od Rezolucije 1244, ali i dijalog Beograda i Prištine.

Ruski ministar je takođe naglasio i da se ne sme umanjiti značaj uloge misije UN na Kosovu.

Sisojev: Uobičajene teme

Najavljeno je da će jedna od tema biti i sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, čiji je nacrt sačinjen i koji je u procesu usaglašavanja

Lavrov je uoči posete rekao da je taj sporazum praktično završen i istakao da strateško partnerstvo Srbije i Rusije nije usmereno ni protiv koga.

On je naveo da je u tom dokumentu sadržan pristup Moskve i Beograda glavnim pitanjima bilateralnih odnosa, pogledi na ključne probleme i tendencije razvoja u svetu, kao i namera strana da koordinišu svoje aktivnosti na dobrobit naroda Rusije i Srbije.

Urednik moskovskog lista "Komersant" Genadij Sisojev na dnevnom redu očekuje i političke i ekonomske teme.

"Tu će biti razmotrena pitanja posete predsednika Borisa Tadića Moskvi, koja će biti u junu i tada će biti potpisan sporazum o strateškim odnosima i partnerstvu između Rusije i Srbije. Teme će biti uobičajene, koliko ja znam, tu je energetska saradnja, Kosovo i tako dalje", kaže Sisojev.

U odnosima Rusije i Srbije sve veću pažnju imaju ekonomski odnosi i politička pitanja polako padaju u drugi plan, smatra urednik moskovskog "Komersanta".

"I jedna i druga strana su izjavile da odnos treba da bude partnerski, to jest odnos strateških partnera, dosta visok nivo poverenja u saradnji dve zemlje. Međutim, karakter tih odnosa treba da bude potvrđen. Strateško partnerstvo treba da bude propraćeno nekim konkretnim sporazumom", kaže on.

"U stvari sad je briga i jedne i druge zemlje da naprave te ekonomske sporazume, kojima bi potvrdile strateško partnerstvo Moskve i Beograda. Znači, poseta Lavrova Beogradu biće u funkciji nastavka traženja konkretnih ugovora i sporazuma koji će napuniti ti klauzulu o strateškom partnerstvu", dodao je Sisojev.

Posetom Beogradu, Lavrov počinje trodnevnu posetu Balkanu, tokom koje će posetiti Crnu Goru, Makedoniju i Sloveniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.