Lasla Šaša osloboditi što pre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lasla Šaša osloboditi što pre

BEOGRAD -

Administracija predsednika Srbije koja je danas dobila zahtev za pomilovanje od novinara Lasla Šaša, čini maksimalne napore da se što pre oslobodi novinar koji je izrazio svoje mišljenje, saopštila je Pres-služba predsednika Republike.

Pravo na izražavanje mišljenja je jedno od osnovnih Ustavom garantovanih prava, piše u saopštenju.

Generalni sekretar predsednika Srbije Neobjša Rodić je, povodom tog zahteva, razgovarao sa nadležnim u sudu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojem je doneta presuda i dobio uveravanje da će biti pozitivno mišljenje o slučaju subotičkog novinara Šaša.

"U usmenom razgovoru sa vršiocem funkcije predsednika suda Rozalijom Tumbas, generalni sekretar Predsednika Nebojša Rodić dobio je uveravanja da će mišljenje biti pozitivno", piše u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Preveo i knjigu Torockaja

U pismu koje je UNS dobio od Lasla Šaša dostavljen je i njegov prevod dela knjige Lasla Torockaja "Županjac na krvavom putu", koji govori o boravku na Kosovu i Vojvodini ovog ekstremiste pre i tokom NATO bombardovanja.

Mađarski pokret "64 županije" se zalaže za ukidanje Trijanonskog sporazuma kojim su Mađarskoj određene današnje granice, a dobio je ime prema broju županija nekadašnje Kraljevine Ugarske.

Ovaj pokret nalazi se na spisku fašističkih organizacija koji je sačinio MUP Srbije, navodi UNS.

U saopštenju se dodaje da je Generalni sekretarijat predsednika Srbije danas primio zahtev novinara Lasla Šaša za pomilovanje koji se, kako predviđa Zakon o pomilovanju, prosleđuje osnovnom sudu u Subotici koji je presudu doneo.

Predmet se potom dostavlja Ministarstvu pravde koje Predsedništvu daje mišljenje.

Novinara Šaša osnovni Sud u Subotici je osudio 4. februara 2011. godine jer je on u rubrici "Pisma čitalaca" u dnevnom listu "Mađar so" (Magyar Szo) aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio Lasla Torockaja, vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta "64 županije" .

Sud je izrekao novčanu kaznu od 150.000 dinara, ali pošto Šaš nije imao novca da plati kaznu, prijavio se na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

SEEMO:Izuzeti uvredu iz krivičnih dela

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas zabrinutost zbog korišćenja člana 170 Krivičnog zakona Srbije u presudi subotičkom novinaru Laslu Šašu.

SEEMO se pridružuje profesionalnim udruženjima Srbije u njihovom zahtevu za pomilovanje i izražava zabrinutost što se član 170 Krivičnog zakona može koristiti za slanje novinara u zatvor, navela je ova organizacija sa sedištem u Beču napominjući da uvredama treba da se bave građanski sudovi.

"Pozivam parlament Srbije da izuzme uvredu iz krivičnih dela i da se za taj prestup sudi po građanskom zakonu," saopštio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

"Ne sme se ići u zatvor zbog objavljivanja mišljenja," istakao je on, kako se navodi u saopštenju.

Reporteri bez granica:Ne može se osuditi novinar zato što je kritikovao političara

Ovim povodom juče su se oglasili i Reporeri bez granica osudivši presudu Šašu i navodeći da je to "odstupanje od ispravne prakse."

"Ne može se krivično osuditi novinar samo zato što je kritikovao političara. Kritika je nešto normalno. Političari moraju da nauče da prihvate kritiku i da shvate da je ona nužna u jednom demokratskom društvu", navedeno je u saopštenju.

"Srbija, kako kandidat za Evropsku uniju mora da zaštiti svoje novinare i da im garantuje slobodu da izveštavaju i komentarišu", istakli su Reporteri bez granica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.