Lane 40 žrtava trgovine ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2016, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lane 40 žrtava trgovine ljudima

U Srbiji je prošle godine otkriveno 40 žrtava trgovine ljudima, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin i najavio da će u oktobru u 300 škola početi obuka zaposlenih kako bi se ta pojava otkrila i sprečila.

U najvećem broju otkrivenih slučajeva radilo se o seksualnoj eksploataciji, zatim prinudnom prosjačenju, prisiljavanju na izvršenje krivičnih dela, prinudnom braku, a bio je i jedan slučaj prinudnog usvajanja, rekao je Vulin.

"Ove godine očekujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će taj broj biti i veći, pošto je do danas prijavljeno 29 osoba koje su predmet moguće trgovine ljudima, nažalost sa potpuno istim krivičnim delima", rekao je Vulin novinarima posle skupa "Prevencija trgovine decom i mladima u obrazovanju".

Kad je reč o migrantima koji prolaze kroz Srbiju, do sada je, dodao je Vulin, prepoznato 27 potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

Vulin je objasnio da ti brojevi nisu mali i da je reč o onima koji su "došli do sistema".

Kako je rekao, moderne tehnologije nisu donele samo mogućnost dodatnog obrazovanja, već i da najranjiviji, odnosno deca, budu predmet zla.

On je istakao da će tokom ove i sledeće godine biti obavljena obuka u 300 škola kako bi zaposleni prepoznali i borili se protiv tog problema.

"Svako može da bude predmet trgovine ljudima i to nema veze sa obrazovanjem roditelja, ni sa ekonomskom snagom porodice, ili nacijom. Svako dete može da upadne u kandže tog zla", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, najveći broj prijava za trgovinu ljudima dolazi iz MUP-a, a zatim iz centara za socijalni rad, što govori da sistem prepoznaje problem i da će borba biti zajednička.

Naveo je da se taj problem ne može rešavati samo u jednom ministarstvu, već da je potrebno da svi segmenti društva rade na tome.

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić rekla je da će obuka u školama početi 18. oktobra i dodala da će 300 škola dobiti najznačajnije informacije o trgovini ljudima

Ona je dodala da se država odgovorno ponaša prema tom problemu, a dokaz za to je osnivanje centra, koji pruža pomoć i vodi evidenciju o žrtvama, kako bi se ta pojava istražila i donele odgovarajuće mere.

Kljajić kaže da u centru rade licencirani radnici koji su prošli puno obuka i sada su u stanju da ih samostalno kreiraju i realizuju.

Zaključila je da je reč o složnom krivičnom delu i da borba protiv njega zahteva akciju svih zaposlenih u prosveti, socijalnoj zaštiti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.