LSV: Vratiti versku nastavu u verske objekte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2016, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Vratiti versku nastavu u verske objekte

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da verska nastava bude vraćena u verske objekte jer "tamo jedino pripada" i jer je po Ustavu u Srbiji crkva odvojena od države.

"Od građanskih i proevropskih političkih stranaka, nevladinog sektora, medija i građana, a posebno od kolega sa univerziteta i naučnih instituta očekujemo da podrže svaku inicijativu i pokušaj da se verska nastava vrati tamo gde jedino pripada, u verske objekte, a u školi promoviše naučni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pogled na svet, čiji su osnovi razum, laicizam i kritičko mišljenje", saopštio je LSV.

Liga je ocenila da je uvođenje veronauke u škole bio jedan od najtežih udaraca razvoju slobodnog pogleda na svet i kritičkog mišljenja kod mladih generacija u Srbiji.

"Učenici bi u školama trebalo da uče naučni pogled na svet, a religiju da izučavaju samo kao jednu od društvenih pojava u okviru nekog od postojećih predmeta", navodi se u saopštenju Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj LSV-a.

Ta stranka je ocenila da i pored činjenice da se veronauka 15 godina uči u školama, verska i svaki drugi oblik netolerancije ne opada, već, naprotiv, raste.

"U školi je mesto naučnom pogledu, a u verskom objektu i u okviru porodice, ukoliko su njeni članovi religiozni, verskom. Ne postoji nijedan pedagoško-psihološki, naučni, društveni, ni bilo koji drugi racionalan argument u prilog izvođenja verske nastave u školama", stoji u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.