LSV: Deo prihoda od igara na sreću da ide ugroženim grupama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2020, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Deo prihoda od igara na sreću da ide ugroženim grupama

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da je izuzetno važno da se u novom zakonu o igrama na sreću zadrži odredba o raspoređivanju profita od igara na sreću u korist organizacija koje pomažu osobama sa invaliditetom, navodeći da su podneli amandman na predloženi zakon.

LSV navodi da je bilo najava da će u Predlogu izmena Zakona o igrama na sreću biti izuzeta obaveza o raspoređivanju profita u korist tih organizacija, čime je, navode, postojao rizik urušavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postojećeg nivoa prava osoba sa invaliditetom, koji je garantovan Ustavom i međunarodnim konvencijama.

U međuvremenu je iz Ministarstva finansija saopšteno da će predlog Zakona o igrama na sreću, o kojem će poslanici raspravljati na sednici koja je u toku, ipak sadržati član kojim se određuje da se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja za ranjive grupe.

LSV navodi da su podneli amandman u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije, budući da sredstva koja se slivaju u državni budžet od prihoda igara na sreću predstavljaju glavnu budžetsku liniju finansiranja organizacija osoba sa invaliditetom.

Ta stranka podseća da se izdvajanjem iz prihoda od lutrijskih sredstava obezbeđuje, pre svega, rad Crvenog krsta, organizacije osoba sa invaliditetom koje za cilj imaju unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja sa invaliditetom, finansira se rad ustanova socijalne zaštite, lokalne samouprave, sport i omladina, ali i lečenje retkih bolesti.

"Ove oblasti su izuzetno zavisne od sredstava koje država opredeli, te je od izuzetne važnosti da se zadrže u Zakonu o igrama na sreću, kako bi se obezbedilo poštovanje obaveza preuzetih međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala i usvojila, sa ciljem ostvarivanja međunarodno preuzetih obaveza", navodi LSV.

Ministarstvo finansija je 19. februara saopštilo da je vlada, nakon razgovora sa predstavnicima udruženja, odlučila da odredba da se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja za ranjive grupe, ostane u predlogu zakona.

Kako su tada naveli iz ministarstva, udruženja ni bez pomenutog člana Zakona ne bi bila uskraćena ni za dinar, već bi podjednaka sredstva dobijala direktno iz budžeta Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.